Hlavní obsah

Somálští piráti zajali během víkendu už třetí loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští piráti se zmocnili pákistánské lodi s nákladem zboží pro somálské obchodníky. Oznámila to v neděli agentura AFP s odvoláním na tvrzení pirátů. Je to již třetí plavidlo, které se dostalo do rukou somálských pirátů během tohoto víkendu.

Foto: Jason R. Zalasky, Reuters

Somálší piráti.

Článek

Pákistánské plavidlo bylo přepadeno asi sto kilometrů od somálské metropole Mogadiša, oznámil šéf pirátů z jejich základny v přístavním městě Haradheere. Plavidlo vezlo náklad vozidel, cukru a oleje a směřovalo do Mogadiša.

Již v sobotu piráti oznámili, že zajali dvě lodi - jedna vezla náklad sóji, další průmyslový náklad včetně vozidel s logem OSN.

Francouzská fregata v neděli zadržela u východoafrických břehů 11 údajných somálských pirátů, ozbrojených kromě pušek i raketometem. Podezřelá skupina se plavila na dvou rychlých člunech v doprovodu "mateřské lodi".

Také seychellské pobřežní hlídce se podařilo zajmout trojici údajných somálských pirátů. Právě ve vodách u Seychell se piráti v sobotu jednoho z plavidel zmocnili.

Navzdory strážním plavidlům Severoatlantické aliance i jiných zemí se útoky somálských pirátů letos znásobily. Zadržují již dvě desítky lodí. Somálské gangy na výkupném za unesené lodě v Adenském zálivu a v Indickém oceánu získávají milióny dolarů a svými útoky výrazně narušují provoz na důležitých námořních trasách.

Reklama

Výběr článků

Načítám