Hlavní obsah

Somálští piráti unesli další dvě lodě, jedna marně volala o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Atény
Aktualizováno

Somálští piráti unesli v úterý v Adenském zálivu další dvě lodě. Jednou je řecká nákladní loď MV Irene o výtlaku 35 000 tun s 23člennou posádkou. Loď byla napadena po půlnoci. CNN uvedla, že během dne byla unesena další loď, libanonská Sea Horse, plující pod vlajkou státu Togo. Útoky byly spáchány jen den poté, co Spojené státy z rukou pirátů osvobodily amerického kapitána. Tři piráty Američané zabili a jednoho zajali.

Piráti unesli další loď, USA hrozí pomstouVideo: ČTK

 
Článek

O únosu prázdné nákladní lodi MV Irene E. M. informovalo v úterý Středisko pro námořní bezpečnost EU. Podle střediska loď ještě vyslala nouzový signál s tím, že "zpozorovala blížící se podezřelý člun". Ten rychle zaútočil a nákladní loď unesl. Noční útok přitom není běžnou taktikou pirátů.

Posádka se také pokoušela přivolat pomoc. "Zkoušeli získat podporu na nouzových kanálech, ale nedostali žádnou odpověď," uvedl úředník ze Střediska pro námořní bezpečnost. 

Podle mluvčího amerického námořnictva Nathana Christensena loď patřící řeckému rejdařství plula pod vlajkou ostrova Svatého Vincenta a měla na palubě posádku s 23 Filipínci. Všichni jsou v pořádku, uvedla asociace východoafrických námořních přepravců. Plavidlo bylo na cestě z Jordánska do Indie. 

Za několik hodin poté unesla další skupina pirátů 150 kilometrů od somálského pobřeží libanonskou nákladní loď Sea Horse, plující pod vlajkou státu Togo. Loď má výtlak 5000 tun. Na jiné plavidlo v oblasti zahájili piráti palbu z granátometu.

V pondělí piráti unesli dvě egyptské rybářské lodě, na jedné bylo 18 osob, na druhé 24. Útok byl podniknut u území odštěpeneckého Somalilandu, který jednostranně vyhlásil nezávislost na Somálsku v roce 1991. Jeho pobřeží dosud patřilo v oblasti k nejbezpečnějším.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Piráti hrozili, že budou v útocích pokračovat, i když americké námořnictvo osvobodilo zajatého kapitána nákladní lodi Maersk Alabama. Richard Phillips se dostal na svobodu, když ostřelovači zabili tři z jeho únosců. [celá zpráva]

Čtvrtý byl zajat a Spojené státy nyní zvažují, jak naloží se zajatým pirátem. Zvažují, jak velký právní problém by představovalo jeho převezení do USA, kde by byl vyšetřována zřejmě i souzen.

Zajatý pirát může stanout před americkým soudem

Somálce zatím vyslýchají agenti Federálního úřadu pro vyšetřování FBI.

Konvence pro potlačení nelegálních činů proti bezpečnosti námořní dopravy z roku 1988 umožňuje stíhat piráty i v jakékoli zemi, která konvenci podepsala bez ohledu na to, z jaké země pirát pochází. USA patří k signatářům, Somálsko ne.

Foto: Reuters

Kapitán Richard Phillips (vpravo) se svým kolegou Frankem Castellanem po osvobození.

Kapitán Richard Phillips (vpravo) se svým kolegou Frankem Castellanem po osvobození.

FOTO: Reuters

Podle úmluvy by Somálci hrozil až trest doživotí. Potíží může být věk piráta, možná mu ještě není 18 let.

FBI už v keňském hlavním městě Nairobi pomáhá při usvědčování  deset pirátů zadržených v roce 2006. Zadrželi je příslušníci amerického námořnictva z válečné lodi USS Nassau, která pomohla indické lodi okupované piráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám