Hlavní obsah

Somálští piráti propustili loď, výkupné bylo shozeno na palubu

Mogadišo

Somálští piráti propustili nákladní loď plující pod panamskou vlajkou. Plavidlo Navios Apollon unesené koncem minulého roku nechali plout poté, co bylo na jeho palubu shozeno výkupné, uvedly v neděli námořní zdroje citované agenturou Reuters.

Článek

Loď převážející hnojivo byla unesena asi 1300 kilometrů od somálských břehů severně od Seychellských ostrovů při plavbě ze Spojených států do Indie.

"Poslední ozbrojenec loď opustil minulou noc. Plavidlo pluje do bezpečných vod," potvrdil Andrew Mwangura z asistenčního programu pro námořníky ve východní Africe.

Propuštění plavidla, které provozovala řecká firma Navios ShipManagement, potvrdila i řecká vláda. Všichni muži na palubě, jeden Řek a 18 Filipínců, jsou údajně v pořádku a bezpečí. Řecké ministerstvo mořeplavby neupřesnilo, jak vysoké výkupné piráti dostali.

Počet pirátských útoků loni vzrostl o 40 procent a více než polovina z 406 nahlášených incidentů připadala na ozbrojence ze zemí Afrického rohu. Za unesené lodě únosci obvykle požadují několikamilionové výkupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám