Hlavní obsah

Somálští piráti omylem zaútočili na francouzskou válečnou loď

Novinky, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Soul
Aktualizováno

Jedenáct somálských pirátů dopadli příslušníci francouzského námořnictva. Piráti si v Adenském zálivu spletli francouzskou válečnou loď Nivose s obchodní a v neděli se na ni pokusili zaútočit. Posádka francouzské lodě za pomoci vrtulníku a výsadku příslušníků speciálních sil v rychlých člunech zadržela jedenáct pirátů ze tří člunů. Terčem somálských pirátů se stala i severokorejská loď, kterou zachránilo jihokorejské válečné plavidlo.

Článek

„Spletli si Nivose s obchodní lodí a hnali se proti ní s cílem ji dostihnout,“ okomentoval akci mluvčí francouzského ministerstva obrany a popsal odvetu. Posádka Nivose vysadila na vodu vlastní rychlé čluny a vyslala do boje vrtulník.

Francie nakonec dopadla tři lodě pirátů. Dva útočné rychlé čluny a jejich mateřskou loď, sloužící pro doplnění zásob paliva, vody a potravin. Na palubách lodí také francouzští příslušníci speciálních sil zajistili ruční zbraně včetně granátometů.

„Dopadení piráti jsou nyní na palubě Nivose,“ uvedl mluvčí. Zatím není jasné, jaký bude další osud pirátů, zda stanou před soudem.

Francie už v sobotu dopadla další tři piráty u Seychell a předali je ostrovní pobřežní stráži.

Jihokorejci zachránili před útokem severokorejskou loď

Jihokorejská válečná loď podle pondělního vyjádření spojených štábů zachránila před útokem  severokorejskou loď Dabaksol ve vzdálenosti 40 kilometrů od Adenu. Ta vyslala nouzový signál, že ji stíhají piráti. Volání o pomoc zachytila jihokorejská válečná loď o výtlaku 4500 tun, která vyslala do postižené oblasti vrtulník Lynx s ostřelovači. Když vypálili po pirátech několik varovných výstřelů, piráti další pronásledování obchodní lodi vzdali.

"Piráti se přiblížili severokorejské lodi, ale vzdálili se, když se přiblížila naše helikoptéra,“ uvedl mluvčí jihokorejských ozbrojených sil. Severokorejská loď pak jihokorejské poděkovala. 

Rusko chce ustavit mezinárodní soud pro piráty

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí navrhl vytvoření mezinárodního tribunálu, který by soudil případy pirátství. Uložil generálnímu prokurátorovi Juriji Čajkovi, aby kontaktoval kolegy v zemích, kterých se týká boj proti pirátství, a jednal s nimi o způsobech, jak dostat viníky před soud.

"Je třeba zvážit všechny možnosti, včetně vytvoření mezinárodního tribunálu, který by se zabýval tímto problémem," řekl ruský prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám