Hlavní obsah

Somálští islamisté vyzývají k útokům na západní supermarkety

Washington

Video přisuzované somálské radikální organizaci Aš-Šabáb vyzývá muslimy k útokům na nákupní střediska ve Spojených státech, Kanadě, Británii a dalších západních zemích. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti však neví, zda obchodním střediskům něco skutečně hrozí, uvedla v neděli agentura Reuters.

Článek

Výhrůžka nákupním střediskům na Západě zazněla podle agentury AP v posledních minutách více než hodinového videa, v němž extremisté pohrozili útoky i Keni.

Maskovaný muž na záběrech vyzývá muslimy k útokům na nákupní centra Mall of America na předměstí Minneapolis, na středisko West Edmonton Mall v Kanadě, na centrum Westfield v anglickém Stratfordu a v londýnské Oxford Street.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují u obchodního centra Westgate

Ve videu se objevují i záběry z atentátu na nákupní středisko Westgate v keňské metropoli, kde v září 2013 zahynulo 67 lidí. Zdůrazňuje, že šlo o odplatu za údajné násilnosti keňských vojáků vůči muslimům v Somálsku.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvedlo, že neví o konkrétním plánu útoku na americká nákupní centra. Americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson ale televizi CNN řekl, že hrozbu somálských islamistů bere vážně. „Kdykoli nějaká teroristická organizace vyzývá k útoku na konkrétním místě, musíme to brát vážně,” řekl.

Poradil také lidem, kteří navštíví středisko Mall of America, které patří k největším v zemi, aby byli zvlášť opatrní.

Reklama

Výběr článků

Načítám