Hlavní obsah

Somálsko čeká tříměsíční výjimečný stav

DPA, ČTK, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Somálský parlament vyhlásí v zemi na nejméně tři měsíce výjimečný stav. Oznámil to včera premiér Ali Mohammed Gedi s tím, že opatření zaváděné kvůli snahám islamistů ovládnout zemi má začít platit ode dneška. Vláda již dříve vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Mogadišu.

Článek

V metropoli včera odpoledne vyšlo do ulic několik tisíc lidí na manifestaci proti Etiopii, která podporuje prozatímní somálskou vládu. Právě s pomocí etiopských jednotek se somálské vládě podařilo získat kontrolu nad větší částí území, kterou ovládali islamisté, včetně Mogadiša.

"Tisíce rozčilených lidí manifestují na severu města, zapalují na ulicích pneumatiky a křičí: ‚Nechceme, aby nám do města lezli Etiopané‘," řekl Mogadišan Abdulsatar Dahir Sabrie.

Demonstranti reagovali na fakt, že se v Mogadišu rozmístily stovky etiopských vojáků, kteří za podpory tanků kontrolují především bývalou hlavní čtvrť islamistů. Další příslušníci somálských a etiopských sil se rozmístili po celém městě.

V noci a v dopoledních hodinách panoval v Mogadišu podle svědků napjatý klid. "Noc v Mogadišu byla klidná, ale my nevíme, co bude zítra," přiznává jeden z místních obyvatel. "Mogadišo je nepředvídatelné město."

Islamisté: je to jen přestávka v boji

Somálský premiér ale slibuje, že nejen v hlavním městě udrží klid. "Tato země byla zkoušená anarchií. Pro obnovení pořádku potřebujeme tvrdou ruku, zvláště vůči nezávislým milicím," řekl krátce poté, co etiopské a somálské vládní síly ve čtvrtek vypudily islámské ozbrojence z Mogadiša, které okupovali šest měsíců.

Jeden z vůdců radikálního Svazu islámských soudů řekl arabské televizi al-Džazíra, že svaz nařídil odsun z Mogadiša, aby zabránil krveprolití. Podle něj jde o taktický krok, který ale nevylučuje případný pokus o návrat.

Většina arabských, ale i afrických médií je velmi zdrženlivá také k etiopskému zásahu, za nímž vidí především snahu Addis Abeby proniknout opět k Rudému moři, k níž Etiopie ztratila po odtržení Eritreje přístup. "Region se postupně propadá do nového válečného konfliktu," varoval al-Arab Al-Alamíja, panarabský deník vydávaný v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám