Hlavní obsah

Smutný Kim vlastnoručně pohřbíval svého vychovatele. Klaněl se celý Pchjongjang

Pchjongjang

Viditelně zkroušený severokorejský vůdce Kim Čong-un dal v neděli poslední sbohem svému vychovateli, armádnímu maršálovi Hjon Čhol-heovi. Ten Kima až do smrti jeho otce v roce 2011 připravoval na úlohu diktátora nejizolovanější země světa. Pompézního pohřbu se v hlubokém úklonu účastnily stovky až tisíce lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un se zúčastnil pohřbu svého opatrovníka, nesl jeho rakevVideo: AP

 
Článek

Záběry ze státního pohřbu v severokorejské metropoli Pchjongjangu agentury KCNA zachycují Kim Čong-una, jak se sklíčeným výrazem ve tváři spolu s doprovodem odnáší rakev z obřadní síně, načež desítky přítomných uniformovaných vojáků smekají a ohýbají se do hluboké poklony.

Kim v roušce. Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu

Svět

Následoval převoz rakve s ostatky zesnulého maršála na hřbitov. Kim Čong-un rakev svého vychovatele vlastníma rukama zasypal prvními hrstmi zeminy. Následně cosi odříkal zapřený o jeho pomník. Teatrální veřejné výstupy jsou v Severní Koreji běžné, většinou ale afektovaně působí spíš Kimovo okolí a zejména davy lemující podobné veřejné akce.

Foto: AP

Kim Čong-un pohřbívá svého vychovatele.

Hjon Čhol-he býval osobním strážcem Kim Ir-sena, děda nynějšího vládce KLDR. Zemřel ve čtvrtek ve věku 87 let. Jeho pohřeb se o víkendu konal v situaci, kdy se jedna z nejchudších zemí světa potýká s epidemií koronaviru.

Miliony nemocných

Jak moc je situace vážná, vzhledem k uzavřenosti režimu není jasné. Nakažených v 26milionové zemi může být už víc než tři miliony, uvedla agentura AP s tím, že oficiální severokorejské zdroje uvádějí, že se 2,8 milionu občanů nakazilo nemocí neznámého původu. V KLDR se vzhledem k omezeným možnostem testuje jen velmi omezeně.

Reklama

Výběr článků

Načítám