Hlavní obsah

Skupina žen v Maroku žádá pláž bez mužů

Tanger

Ženské sdružení v marockém Tangeru rozjelo kampaň za zřízení pláže, kam by neměli přístup muži, informoval ve čtvrtek britský Daily Mail. Jejich boj o oddělenou ženskou pláž ale nesouvisí ani tak s muslimskými pravidly, která se ve spíše liberálním Maroku neinterpretují nijak zvlášť rigidně, nýbrž s prostou obavou žen ze sexuálního obtěžování. Výzva si vysloužila kritiku právě z liberálních kruhů, podle kterých segregace pohlaví ničemu neprospěje.

Foto: Profimedia.cz

Protest v Rabatu proti souzení Maročanek, které byly napadeny kvůli krátkým sukním. Soud je nakonec obžaloby zprostil.

Článek

Konzervativní feministka Núr al-Hodová, která akci organizuje, argumentuje tím, že některé ženy si chtějí užívat letních plážových radovánek jednak v souladu s islámskými pravidly, která jim zakazují odhalovat některé části těla veřejně, a také bez toho, aby si je prohlíželi cizí muži.

„Po skončení ramadánu si chce každý užívat prázdniny, ale ženy si je nemohou užívat tak jako muži,” prohlásila al-Hodová a dodala, že se ženy „nechtějí protivit bohu nošením plavek před zírajícími muži”. Podle ní by neměl být problém mít v Maroku, jehož pobřeží má stovky kilometrů, pláže smíšené i výhradně ženské.

„Sexuální obtěžování se dramaticky zvyšuje dokonce v ulicích, natož na plážích. Ženy potřebují pláže jen pro sebe, aby si mohly v klidu zaplavat,” napsala na facebookovém profilu kampaně jedna z jejích podporovatelek.

Připomínají také letošní případ dvou mladých žen, které se objevily na trhu v Agadiru v kratších sukních nad kolena a byly sexuálně napadeny. Samy pak skončily před soudem pro údajné pobuřování „neslušným” oděvem. Na jejich podporu se v Maroku demonstrovalo a v červenci soud žalobu proti oběma ženám smetl ze stolu.

Ženy se nesmí schovávat, tvrdí kritici

Snaha o zřízení ženských pláží ale narazila také na tvrdou kritiku. Odpůrci záměru píší, že takový krok by jen zvýšil netoleranci ve společnosti a segregaci pohlaví, což je přesně to, o co usilují radikální proudy typu Islámského státu.

„Nelze podporovat segregaci mužů a žen na veřejných prostranstvích,” řekla DailyMailu ředitelka Organizace pro práva íránských a kurdských žen Diana Nammiová. „Copak to někdy ženám zaručilo bezpečí? Ne. Je třeba se soustředit na bezpečnou a rovnou společnost. Klíčem k tomu je vzdělání. Bezpečnost ženám nezaručí to, že se budou schovávat,” zdůraznila.

V loňském roce byla pláž určená výhradně pro ženy zřízena v tureckém Sarisu, což vyvolalo protesty proti „islamizaci” státu a izolování žen od společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám