Hlavní obsah

Šíří se nový kmen viru HIV, je agresivnější a rezistentní

Manila

Epidemie nového kmene viru HIV propukla na Filipínách. Patogen nesoucí označení AE je agresivnější a nemoc AIDS u nakažených propuká rychleji. Nový kmen viru je navíc odolný vůči dosud užívaným antiretrovirotikům. Pacienti jsou tak vysoce infekční a postup nemoci se u nich nedaří zpomalit natož zastavit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K prosinci minulého roku filipínské řady evidovaly téměř 60 tisíc nakažených a prognóza je taková, že do roku 2022 by mohlo být v zemi HIV pozitivních 142 tisíc lidí.

„Zaznamenali jsme prudký růst infekcí HIV způsobený proměnou západního subtypu B na agresivnější subtyp AE. Virus HIV má potenciál přeměnit se v nový a odlišný virus pokaždé, když zasáhne buňku,“ vysvětlil stanici Deutsche Welle ředitel katedry molekulární biologie a biotechnologie Filipínské univerzity Edsel Salvan.

V západních zemích je nejrozšířenější podkmen B a z toho důvodu je americkými a evropskými vědci a farmaceutickými firmami nejprobádanější. Nositeli kmenu B je ale jen dvanáct procent všech nakažených ve světě.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

„Pacienti nakažení podkmenem AE jsou mladší, v horším zdravotním stavu, nereagují na antiretrovirotika a rychleji se u nich rozvine nemoc AIDS,“ varoval Salvan. Nový kmen má podle něj potenciál vyvolat další vlnu epidemie. „HIV ještě není poražen,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám