Hlavní obsah

Silní a stateční. Malí thajští fotbalisté se vzepřeli osudu a přežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Zachránění thajští fotbalisté ve věku od 11 do 16 let, kteří strávili sedmnáct dní uvězněni v jeskyni, prokázali neuvěřitelnou odvahu a vytrvalost. Stanici BBC to řekl jeden z členů mezinárodního záchranného týmu Ivan Karadzic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace záchrany chlapců (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Byli nuceni udělat něco, co žádné dítě před nimi nikdy neudělalo. Potápět se v jeskyni není pro jedenáctileté kluky normální. Potápějí se v prostředí, které je považováno za extrémně nebezpečné, za nulové viditelnosti, jen za světla baterek, které jsme přinesli,“ řekl Karadzic, když popisoval jejich putování ven z jeskyně, kde je uvěznila stoupající voda.

Dodal, že jen při potápění hrozí propuknutí paniky: „Nechápu, jak můžou být tihle malí kluci tak klidní, když si uvědomíte, že byli uvězněni dva týdny v jeskyni a neviděli mámy. Neuvěřitelně silní kluci. Zcela nepředstavitelné.“

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Mezinárodní záchranáři u vchodu do jeskyně

Přesto, že záchranná operace skončila úspěchem, neobešla se bez jedné osobní tragédie. Jeden z potápěčů, bývalý člen thajské námořní jednotky, za hochy položil život.

Člen záchranného týmu Ivan Karadzic přiznal, že byl vyděšený, když viděl prvního potápěče s jedním z chlapců. Byli vidět na padesát metrů, dál vidět není. „Pořád jsem nevěděl, jestli je to jen tělo oběti, nebo živý kluk. Ano, bylo to děsivé a nepříjemné, ale když jsem viděl, že je naživu, dýchá a vypadá v pořádku, bylo to fajn.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v thajské jeskyniVideo: Reuters

Pomohlo jim, že jsou trénovaní 

Zvládnout situaci zřejmě chlapcům pomohl jejich koníček - fotbal, byli v dobré konci. Uklidňoval je jejich trenér, který s nimi do jeskyně šel. Jako bývalý mnich s nimi meditoval.

Chlapci jsou prochladlí, skupina zachráněná v pondělí má stále sníženou teplotu a dva malí fotbalisté mají lehčí plicní infekci.

Reklama

Výběr článků

Načítám