Hlavní obsah

Silné otřesy na Lomboku pokračují, obětí přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mataram

Indonéský ostrov Lombok zasáhla v neděli a v pondělí další vlna silných otřesů, která si vyžádala nejméně 13 obětí. Cítit byly nejen na ostrově Sumbawa, ale také na Bali. Poškozeno bylo nejméně 1800 domů. Oblast se přitom nevzpamatovala z dva týdny starých otřesů, které připravily o život více než 430 lidí. O nové bilanci v pondělí informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lombok zasáhlo další zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Ranní pondělní zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně a jeho ohnisko bylo v hloubce 7,9 kilometru. Poškozeno při něm bylo na sto domů. Ve dvou zřícených - v jednom na Lomboku a v dalším na Sumbawě - našli smrt dva lidé.

Ještě silnější záchvěvy pocítila oblast už v neděli večer v deset hodin místního času, měly sílu 6,9 stupně, byly tedy stejně silné jako před dvěma týdny. Jejich ohnisko se nacházelo u Belantingu na severovýchodě Lomboku v hloubce 20 kilometrů pod mořským dnem. Cítit bylo až na Bali.

Americká geologická služba ohlásila ještě jedno zemětřesení o síle 7,4 stupně, jeho ohnisko bylo ale vzdáleno od ostrova přes 120 kilometrů.

Sesuvy po otřesech 

Už první otřesy způsobily sesuv půdy na svazích sopky Mount Rinjani a paniku v blízkých vesnicích, kde bylo poškozeno několik budov. Oblast sopky Mount Rinjani, která je oblíbeným cílem turistů, je po ničivém zemětřesení ze začátku srpna uzavřená a sesuv půdy tam nemohl nikoho ohrozit.

Foto: Reuters

sesuv půdy na Lomboku po nedělním zemětřesení

„Byl jsem v restauraci, když začaly otřesy. Vypadla světla a pořád nejdou. Každý je stále venku a nikdo nejde dovnitř,“ řekl australské televizi ABC z hlavního města Lomboku Mataramu Teddy Aditya z indonéského pátracího a záchranného úřadu.

„Vyzýváme veřejnost, aby nepodléhala panice a držela se dál od budov a velkých stromů,“ dodal. Evakuována musela býti nemocnice.

Zemětřesení z 5. srpna na Lomboku zničilo desítky tisíc domů, mešit a obchodů. Kromě 430 mrtvých si vyžádalo více než 1300 raněných. Bez střechy nad hlavou je 350 tisíc lidí.

Foto: Fauzy Chaniago, ČTK/AP

Největší škody si na Lomboku vyžádalo první zemětřesení.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Masivní otřesy o síle až 8,2 stupně Richterovy stupnice v noci na dnešek zaznamenala USGS také u souostroví Fidži a Tonga. Ohnisko se však nacházelo 560 kilometrů pod povrchem Země, a tak záchvěvy půdy neměly ničivý účinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám