Hlavní obsah

Seychelská policie zatkla a pak propustila Radovana Krejčíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Seychelská policie zatkla kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře, údajně kvůli nedovolenému ozbrojování. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize (ČT). Podle neoficiálních a neověřených informací Práva byl zatčen jen na krátkou dobu kvůli držení harpuny, která nesplňovala parametry předepsané seychelskými úřady.

Článek

Zatčení potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. "V pondělí jsme dostali informaci, že seychelské úřady zadržely v pátek českého občana. Informovali jsme o tom ministerstva vnitra a spravedlnosti. Podle informace, kterou jsme obdrželi včera, už byl propuštěn." Na Seychely se podle ní chystá odcestovat i český velvyslanec v Nairobi v Keni, což je zeměpisně nejbližší zastoupení, které ČR má.

"Předpokládáme, že zatčení  Radovana Krejčíře nemá žádnou souvislost s extradiční žádostí České republiky," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva spravedlnosti Pavel Staněk. Doplnil, že ČR nemá se Seychelami žádnou dvoustrannou dohodu o justiční spolupráci ve věcech trestních.

"K zadržení nemám žádné informace, vše se řeší na úrovni Interpolu," řekl Právu ministr vnitra Ivan Langer.

Krejčíř je v ČR stíhán především pro třímiliardový celní dluh za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Policie jej také podezřívá z přípravy vraždy. Stíhána je také Krejčířova manželka, a to kvůli trestnému činu podílnictví.

Krejčíř uprchl na Seychely předloni v létě

Radovan Krejčíř uprchl na Seychelské ostrovy v červnu roku 2005 kriminalistům z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří s ním v jeho bytě prováděli domovní prohlídku. Později za ním na ostrovy přijela i manželka se synem

Tehdy rezignoval policejní prezident Jiří Kolář a někdejší ministr vnitra František Bublan přistoupil k tvrdým trestům pro zasahující policisty a jejich nadřízené. Odvoláni byli šéf policejní protikorupční služby Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář.

Celková výše zajištěného majetku manželů Krejčířových dosahovala téměř dvou miliard korun.Seychely odmítají miliardáře vydat českým úřadům nazpět. ČR se zemí nemá smlouvu o vydávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám