Hlavní obsah

Severokorejský vůdce Kim Čong-il má podle Soulu rakovinu slinivky

Novinky, ČTK, aš, Wall Street Journal, The Times
Soul
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-il trpí rakovinou slinivky a tato nemoc ho ohrožuje na životě. Oznámila v pondělí jihokorejská televizní stanice Jonhap s odvoláním na informace čínských a jihokorejských zpravodajských zdrojů. Další ze spekulací o zdraví severokorejského vůdce navazuje na informace japonské televize TBS, která minulý týden napsala, že Kim má nemocnou slinivku.

Foto: KRT via Reuters TV, Reuters

Kim Čong-il v parlamentu při připomenutí 15. výročí smrti otce vypadal sešle.

Článek

Podle televize Jonhap byla zhoubná choroba u Kima odhalena ve stejné době, kdy ho údajně postihla mrtvice. Na rakovinu slinivky přijdou podle agentury AP lékaři obvykle až v konečném stádiu a vzhledem k věku severokorejského vůdce se očekává, že nebude žít déle než pět let, uvedla televize. Jen pět procent lidí s touto nemocí žije děle než pět let.

Jihokorejská tajná služba tvrzení čínského zpravodaje televize Jonhap nemohla podle AP potvrdit a mluvčí tamního ministerstva pro sjednocení novinářům sdělil, že o této zprávě nic neví. Zpravodaj televize uvedl, že nemoc byla zjištěna při zákrocích po mrtvici. Nesdělil však, zda rakovinu zjistili francouzští experti nebo Číňané.

Japonská televize TBS už minulý týden informovala, že Kim má "vážně nemocnou slinivku". Kim se v posledních týdnech zotavoval ve Wonsanu.

Kimovo zdraví státním tajemstvím KLDR

Zdravotní stav sedmašedesátiletého předáka komunistické KLDR je jedním z nejpřísněji střežených tajemství tamního režimu. Spekuluje se, že loni utrpěl mozkovou mrtvici, Pchjongjang to však popírá.

Kimův zdravotní stav je již řadu měsíců v centru pozornosti západních médií, neboť případné náhlé úmrtí lídra jednoho z nejtužších režimů na světě, který usiluje o výrobu jaderné zbraně, vyvolává obavy z nestability a boje o moc v KLDR.

Nahradí Kima syn nebo se moci chopí armáda?

Živě se spekuluje o Kimově následovníkovi, kterým údajně určil svého nejmladšího syna Kim Čong-una. Ani to Pchjongjang oficiálně nepotvrdil. Podle nepotvrzených zpráv však 25letý Kim Čong-um navštívil Peking. Byl také pověřen řízením tajných služeb. 

Na posledních zveřejněných záběrech ze středečního slavnostního shromáždění k 15. výročí úmrtí zakladatele severokorejského režimu Kim Ir-sena vypadal jeho syn Kim Čong-il velmi sešle.

Podle analytiků Kim Čong-il kvůli své emoci ztrácí skutečnou moc, jež se dostává do ruky armádních jestřábů. Vyvozují to z toho, že letos KLDR provedla druhou jadernou zkoušku, odpálila balsitickou raketu se stalitem a vypověděla Dohodu o příměří z roku 1953, která ukončila boje na na Korejském poloostrově během korejské války 

Vývoj na Korejském polostrově v posledních týdnech

5. dubna - KLDR oznámila vypuštění vesmírné družice. Podle Západu šlo o test rakety dlouhého doletu, která se i se satelitem zřítila do moře. Odpálení rakety bylo porušením rezoluce RB OSN.

14. dubna - Pchjongjang odstoupil od rozhovorů o ukončení jeho jaderného programu a oznámil, že obnoví činnost reaktoru, jehož demontáž už zahájil.

29. dubna - KLDR vyhrožuje jadernou zkouškou, neomluví-li se OSN za kritiku za vypuštění údajné vesmírné družice.

25. května - Severní Korea provedla svůj druhý jaderný test. Výbuch byl mocnější než v roce 2006. Zkoušku odsoudily světové země včetně Ruska a Číny. V týž den testuje tři rakety krátkého doletu.

27.- května - Severní Korea oznámila, že už není vázána příměřím z roku 1953 a pohrozila vojenskou akcí proti Jižní Koreji.

29. května - KLDR otestovala další raketu s doletem do zhruba 130 kilometrů.

Současný vůdce se chopil moci v roce 1994 právě po smrti Kim Ir-sena. Je generálním tajemníkem vládní Korejské strany práce, předsedou vlády a Komise národní obrany. Ta je nejvyšším úřadem v této mezinárodně izolované a chudé zemi, která je již několik let pod tlakem světového společenství kvůli vývoji jaderných zbraní a mezikontinentálních raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám