Hlavní obsah

Severokorejci nechápou Trumpovy výroky. Tajně hledají v USA někoho, kdo jim je vysvětlí

– Washington/Ženeva
Novinky, jem

Severní Korea v tichosti lanaří ke spolupráci republikány a poradce, kteří měli blízko k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Režim Kim Čong-una je totiž zmaten, protože nerozumí Trumpově poněkud nekonvenčnímu stylu vyjadřování. Upozornil na to ve středu deník The Washington Post.

Foto: Kyodo, Reuters

Kimovi lidé Trumpovi nerozumí. Rádi by konzultaci s Američany.

Článek

„Trump je jejich největší obavou. Nejsou s to ho pochopit,“ cituje americký list nejmenovaný zdroj, který byl svědkem severokorejské snahy získat pro spolupráci americké experty.

Jedním z oslovených je bývalý analytik CIA Bruce Klinger, jenž nyní působí jako přední expert na KLDR při Heritage Foundation, což je konzervativní think-tank s úzkými vazbami na Trumpovu administrativu. Klinger byl podle Washington Postu pozván do severokorejské metropole Pchjongjangu, ale odmítl.

„Pokud chce režim předat jasnou zprávu, jsou taková setkání sice užitečná, ale měli by kontaktovat vládu přímo,“ vysvětlil.

Dalším osloveným byl Douglas H. Paal, jenž působil jako odborník bezpečnostní rady státu v administrativách prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe staršího. Nyní je Paal viceprezidentem pro studia v Carnegieho nadaci pro mezinárodní mír. Také Paal konzultace odmítl.

Foto: Kevin Lamarque/KCNA, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Proč si protiřečí?

Severokorejce velmi zajímá mimo jiné to, jak si mají vyložit fakt, že jsou Trumpova vyjádření často v rozporu s tím, co říká americký ministr obrany Jim Mattis nebo ministr zahraničí Rex Tillerson.

Mattis Trumpa mírnil například na konci srpna, kdy šéf Bílého domu v reakci na další zkoušku severokorejské rakety reagoval prohlášením, že řeči nikam nevedou. [celá zpráva] „USA hovoří se Severní Koreou a platí jim výpalné už 25 let. Hovory nejsou odpověď!” napsal Trump 30. srpna na Twitteru.

„Nikdy jsme nevyloučili diplomatické řešení. Pokračujeme ve spolupráci a (jihokorejský) ministr a já sdílíme zodpovědnost za poskytnutí ochrany našim národům,” mírnil pak ministr obrany James Mattis novinářům před setkáním se svým jihokorejským protějškem v Pentagonu.

Ministr zahraničí Rex Tillerson zase musel mírnit Trumpův tweet o „ohnivé odvetě“ Severní Koreji za její jaderný program. Americký prezident takto reagoval na zprávu tajných služeb, že KLDR již má miniaturní jaderné hlavice, kterými může vyzbrojit své současné balistické střely.

„Američané by měli v noci v klidu spát, nemusíte se obávat této konkrétní rétoriky z minulých dní,“ prohlásil poté šéf americké diplomacie 9. srpna.

Sedm oslovených

Washington Post uvedl, že se Severokorejci již pokusili kontaktovat nejméně sedm prominentních expertů.

Podobná jednání se na neutrální půdě již odehrávala. Oficiální však byla jen napůl. Američané totiž zásadně neposílají nikoho, kdo by zastával vysokou funkci ve státní správě. Jde většinou o bývalé poradce a odborníky.

Postoj KLDR je jasný

Jako krajně nepravděpodobné se jeví možnost, že by Severokorejci chtěli hovořit o svém jaderném programu. Kim Čong-un se snaží vyzbrojit jadernými zbraněmi, aby se tak pojistil před snahou o svržení jeho režimu.

Kimovi vyjednavači to podle Washington Postu tento týden zopakovali během několikastranných jednání ve Švýcarsku. KLDR jde jednoduše o to, aby ji mezinárodní společenství uznalo jako jadernou velmoc a podle toho s ní jednalo. O jaderném odzbrojení proto podle Pchjongjangu nemůže být řeč.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejci 30. srpna zveřejnili snímek jednoho z předchozích odpalů balistické střely.

Na jednání organizovaném Ženevským centrem pro bezpečnostní politiku byly na různé úrovni zastoupené obě Koreje, USA, Čína, EU, Rusko, Japonsko, Švýcarsko a Mongolsko. Severokorejci prý během jednání projevili „encyklopedické“ znalosti Trumpových tweetů, hovořili plynulou americkou angličtinou a působili velmi sebevědomě.

Reklama

Výběr článků

Načítám