Hlavní obsah

KLDR odmítla jednání s Jižní Koreou a vypálila další dvě rakety

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea vypálila v pátek ze svého východního pobřeží do Japonského moře další dvě neidentifikované střely. Uvedl to generální štáb jihokorejské armády s tím, že uletěly asi 230 kilometrů, než dopadly do vod Japonského moře. Rakety byly vypáleny krátce poté, co KLDR odmítla jakákoli další jednání s Jižní Koreou.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Lidé v jihokorejském Soulu sledují test severokorejské rakety. (archivní snímek)

Článek

Jihokorejský štáb upřesnil, že střely odpálené krátce po osmé hodině ranní místního času (1:00 SELČ) dosáhly až třicetikilometrové výšky: „Armáda sleduje situaci pro případ, že by následovaly další odpaly.“

Rakety byly odpáleny krátce poté, co severokorejská tisková agentura KCNA zveřejnila, že Severní Korea odmítla jakákoli další jednání s Jižní Koreou: „Nemáme další slova pro rozhovory s jihokorejskými představiteli.“ Uvedla, že toto rozhodnutí je „jednoznačně zaviněno jihokorejskými akcemi“.

Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení země zkritizoval jihokorejského prezidenta Mun Če-ina: „Je to skutečně ostudný člověk.“

Výbor podle stanice BBC odsoudil jeho jednání jako politiku dvou tváří: „Dokonce i v tuto chvíli Jižní Korea pokračuje ve společných vojenských cvičeních a přitom mluví o mírové ekonomice nebo mírovém režimu. Ptáme se, jaký je jeho myšlenkový proces, když zmiňuje rozhovory mezi Severem a Jihem, zatímco si hraje s válečnými scénáři, které plánují zničit většinu naší armády v devadesáti dnech?“

Mun během projevu k osvobození Koreje na konci druhé světové války vyzval ke sjednocení Koreje do roku 2045. Označil za klíčové dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a varoval Pchjongjang před provokacemi, protože KLDR pokračuje v testech raket.

Série raketových testů

Páteční test je v pořadí už šestý za poslední tři týdny, poznamenala agentura Jonhap s tím, že od předchozího uplynulo jen šest dní. Naposledy vypálila KLDR dvě rakety o doletu přibližně 450 kilometrů 10. srpna.

Japonské ministerstvo obrany tehdy varovalo, že severokorejské raketové testy nejspíše budou pokračovat až do konce společného vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje.

Testy začaly 25. července, kdy KLDR vypálila dvě nově vyvinuté rakety krátkého doletu KN-23.

Pchjongjang během raketových testů v posledních týdnech vyjadřoval frustraci z patové situace ohledně vyjednávání o jaderných zbraních se Spojenými státy a z pokračujícího americko-korejského vojenského cvičení, které KLDR vnímá jako přípravu invaze, uvedla agentura AP.

Citovala experty, kteří kritizovali amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že testy zlehčuje. Tím podle nich dává Severokorejcům prostor k dalšímu testování a hledání pák na obnovení jednání, které by mohlo následovat po skončení spojeneckého cvičení koncem tohoto měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám