Hlavní obsah

Severní Korea už je rizikem pro celý svět, varuje šéf atomové agentury

Soul
Aktualizováno

Šestý jaderný test, který 3. září vykonala Severní Korea, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují nové a závažné riziko pro celý svět. Při své páteční návštěvě jihokorejského Soulu to řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un sleduje start balistické rakety.

Článek

Poslední jaderný test KLDR zvýšil napětí na Korejském poloostrově a následně OSN uvalila na Severní Koreu nové, přísnější sankce. [celá zpráva]

"Při posledním jaderném testu bylo uvolněno více energie než při předchozím testování, což znamená, že KLDR udělala velmi rychlý pokrok," řekl Amano.

„V souvislosti s dalšími aspekty jde o novou hrozbu, a to o globální hrozbu,” dodal šéf MAAE podle agentury Reuters.

Zda byla poslední puma vodíková, není jasné

Amano rovněž řekl, že MAAE v současné chvíli není schopna potvrdit pravdivost tvrzení Pchjongjangu, že šlo o testování vodíkové bomby. "Nejdůležitější teď je, aby se mezinárodní komunita sjednotila," řekl.

K rostoucímu napětí v poslední době také přispělo, že KLDR podnikla dva další testy mezikontinentálních balistických střel, navzdory kritice mezinárodní komunity. [celá zpráva]

Jižní Korea ve čtvrtek oznámila, že očekává další provokace ze strany KLDR, jelikož se blíží výročí vzniku severokorejské komunistické strany a konání sjezdu čínské komunistické strany.

Nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí podle agentury Reuters ve čtvrtek konstatoval, že Čína pokročila v uplatňování sankcí vůči Severní Koreji, a vyzval skeptické členy Kongresu, aby netlačili na další opatření, dokud nedostane Peking čas na to, aby dále konal.

Reklama

Výběr článků

Načítám