Hlavní obsah

Severní Korea se chlubí novým městem, má být ztělesněním moderní civilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samčion

Severokorejci se pochlubili městem Samčijon, které je podle nich ztělesněním moderní civilizace. Podle agentury KCNA může město pojmout 4000 rodin, které se mohou těšit na nové byty, lyžařský svah, sportovní stadion a další vymoženosti. To vše díky práci trestanců odsouzeným k nuceným pracím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oficiálně otevřela moderní horské město SamčijonVideo: Reuters

 
Článek

Dopisovatel serveru NK News, který se specializuje na Severní Koreu, potvrdil, že město je skutečně modelové. „Zatím má pěkné, čisté fasády a jedinečně zdobné budovy, které se žádným jiným v Severní Koreji nepodobají,” řekl Colin Zwirko BBC.

„Člověk, který se bude po Samčijonu pohybovat jako turista, nenarazí na hůř udržované oblasti stranou od hlavních ulic, jako se to stává v Pchjongjangu nebo dalších velkých městech,” dodal Zwirko. Město je podle něj dost malé a dá se snadno přejít - ve všech směrech měří asi dva až tři kilometry.

Satelitní snímky však ukazují, že některé části města - například hotelové středisko u lyžařského svahu - ještě nejsou dokončené. „Mám pocit, že zahajovací ceremoniál byl v podstatě jen nanečisto,” dodal Zwirko, podle nějž byl celý projekt přestavby rozdělen do tří fází.

Kim byl u toho

„Cílem tohoto otevření bylo posílit morálku a možná získat nějaké peníze z turistiky v malém rozsahu před skutečným velkým otevřením v říjnu 2020.” Už prvního ceremoniálu se nicméně zúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Samčijon navštívil už před dvěma lety, kdy poprvé oznámil velký projekt přestavby. Město tedy nevzniklo na zelené louce; před rekonstrukcí už existovalo. Některé budovy byly přestavěny, zatímco jiné strženy a nahrazeny novými.

Reklama

Výběr článků

Načítám