Hlavní obsah

Severní Korea odpálila dvě rakety krátkého doletu

Severní Korea odpálila dvě rakety krátkého doletu. Střely dosáhly výšky asi 50 kilometrů a letěly zhruba 430 kilometrů, uvedla jihokorejská armáda. Obě rakety dopadly do Japonského moře. Od loňského roku, kdy se severokorejský diktátor Kim Čong-un vydal cestou diplomacie, je to první test raket tohoto typu.

Foto: KCNA, Reuters

Test severokorejské rakety krátkého doletu

Článek

První raketu KLDR podle jihokorejské armády odpálila v 5:34 místního času (středa 22:34 SELČ), druhou v 5:57 (22:57 SELČ).

Naposledy KLDR testovala rakety krátkého doletu loni 9. května. Jedna z nich urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Americký prezident Donald Trump tehdy prohlásil, že testy nikoho nepotěšily. Od konce loňského června, kdy se uskutečnila schůzka Trumpa s Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi.

Agentura AFP upozornila, že informace o tom, že se jednalo o rakety krátkého doletu, je důležitá, neboť americký prezident Donald Trump v květnu ujistil, že odpalování raket krátkého doletu nebude mít vliv na diplomatická jednání USA s KLDR.

V úterý severokorejská agentura KCNA uvedla, že vůdce země Kim Čong-un provedl inspekci nové ponorky, která má již brzy operovat u východního pobřeží Severní Koreje. Experti podle velikosti plavidla usuzují, že by mohlo nést balistické rakety.

Reklama

Výběr článků

Načítám