Hlavní obsah

Severní Korea odmítla další setkání rozdělených rodin

Soul

Severní Korea ve čtvrtek odmítla návrh Jižní Koreje obnovit rozhovory o dalších schůzkách korejských rodin rozdělených válkou, jaké se uskutečnily na konci února. Jižní Korea nezrušila každoroční vojenské cvičení s USA.

Foto: Yonhap, Reuters

Setkání sourozenců, kteří se neviděli desítky let.

Článek

KLDR zdůraznila, že „chybí správná atmosféra pro rozhovory o setkávání rodin”, oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Současně vyjádřilo lítost nad tímto krokem: „Považujeme za politováníhodné, že Severní Korea nepřijala náš návrh na jednání o této otázce 12. března.”

Soul ve středu požádal KLDR, aby se jednání uskutečnilo na hranicích v demilitarizované zóně ve vesnici Pchanmundžom. "Doufáme, že Sever rychle odpoví na náš návrh vzhledem k bolesti a utrpení členů rozdělených rodin," řekla ve středu mluvčí ministerstva Pak So-čin novinářům.

O setkání má zájem 71 tisíc příbuzných, které rozdělila korejská válka z let 1950–53. Setkání se však dočkaly jen stovky lidí.  [celá zpráva]

Pchjongjang však apeloval na Soul, aby zrušil společné vojenské cvičení  s USA, když to neudělal, provedl tři testy svých raket.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám