Hlavní obsah

Severní Korea o jaderných zbraních jednat nehodlá

Soul

Severní Korea je pod velkým mezinárodním tlakem ohledně svého jaderného a raketového programu. Minulý týden naznačila ochotu jednat, pak ale uvedla, že nebude jednat o čemkoli, co garantuje bezpečnost země. Pokud by se KLDR rozhodla, že se zřekne jaderných zbraní, obtížně by to plnila, prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in. Země má podle něj jaderný program příliš rozvinutý.

Foto: Jeon Heon-kyun/Pool, Reuters

Mun Če-in s manželkou Kim Čung-suk

Článek

„Jestliže začnou rozhovory o severokorejském jaderném programu, mám pocit, že pro Severní Koreu bude velmi obtížné zničit své jaderném kapacity, když její jaderný a raketový arzenál je v tak pokročilém stádiu vývoje,“ řekl v Soulu Mun.

Přesto je přesvědčen, že by se mělo dosáhnout úplné denuklearizace Korejského poloostrova a domnívá se, že je třeba na KLDR zesílit tlak, aby nakonec přistoupila na jednání, uvedla agentura Reuters.

KLDR však o svém jaderném programu jednat nechce. Minulý týden sice Pchjongjang prohlásil, že není proti dialogu, ale že „nikdy nepoloží na jednací stůl téma, která se vztahuje k nejvyšším zájmům KLDR a k bezpečnosti lidu“.

„O takový dialog a jednání nemáme zájem,“ napsala severokorejská tisková agentura KCNA.

Severní Korea hájí svůj jaderný program s tím, že pouze on je schopen zajistit zemi nezávislost a zabránit USA v invazi do KLDR. Spojené státy sice popírají, že by něco takového plánovaly, ale jak upozornil bývalý americký ministr zahraničí John Kerry, vyostřená rétorika amerického prezidenta Donalda Trumpa nahrává Kimovu režimu, aby jaderný program obhajoval jako oprávněný. [celá zpráva]

Trump ve svém vystoupení v OSN hrozil „totálním zničením“ Severní Koreje a se severokorejským režimem si vyměňovali invektivy. [celá zpráva]

Anketa

Měla by se KLDR vzdát svého jaderného programu?
Ano
64,6 %
Ne
35,4 %
Celkem hlasovalo 1455 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám