Hlavní obsah

Severní Korea má vodíkovou bombu, naznačil Kim

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve čtvrtek v projevu v Pchjongjangu naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu. Výňatky z jeho projevu o obranyschopnosti země zveřejnila agentura KCNA. Severní Korea už provedla tři testy jaderné nálože a vysloužila si zavedení mezinárodních sankcí. O ještě mocnější vodíkové pumě ale dosud severokorejské vedení nehovořilo.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

Podle Kima je KLDR připravena „provést explozi atomové i vodíkové bomby, aby zajistila spolehlivou ochranu svrchovanosti a důstojnosti státu”, napsala severokorejská agentura. Kim Čong-un se podle ní vyslovil pro „další rozvoj obranného průmyslu s cílem změnit KLDR v mohutný stát”.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. V minulosti už přitom několikrát naznačil, že vyvíjí „ještě silnější a mocnější zbraň”. Konkrétní zmínka o vodíkové bombě ale zatím v severokorejské propagandě chyběla.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Časté informace korejského vůdce o rostoucí kapacitě armádního jaderného arzenálu nelze nezávisle ověřit. Pchjongjang například tvrdí, že disponuje strategickými raketami schopnými zasáhnout území USA. Západní experti podobné výroky považují za nepravděpodobné.

Reklama

Související články

KLDR staví čtvrtý tunel na jaderné střelnici

Obavy, že Severní Korea pokračuje ve vojenských nukleárních aktivitách, stouply se zveřejněním satelitních snímků z místa, kde probíhají jaderné zkoušky KLDR....

Výběr článků

Načítám