Hlavní obsah

Severní Korea hrozí dalšími jadernými zbraněmi, obohacování uranu je ve finále

Novinky, BBC,
Pchjongjang

Severní Korea vstoupila do finálního stadia obohacování uranu, uvedla v pátek státní tisková agentura KCNA. Pokud se podařilo KLDR dosáhnout této fáze procesu, znamená to, že může rozšířit svůj jaderný arzenál o klasické atomové zbraně na bázi uranu. Doposud měla jen jaderné bomby na základě plutonia získaného z vyhořelého jaderného paliva elektrárny v Jongbjonu.

Foto: Nová Čína, Reuters

Loni KLDR demonstrativně zlikvidovala chladící věží v jaderné elektrárně v Jongbjonu

Článek

„Testy obohacování uranu byly úspěšné a proces je v závěrečné fázi,“ uvedla KCNA. Oznámila také, že Pchjongjang napsal dopis Radě bezpečnosti. Podle ní je připraven „jak na sankce, tak na dialog“.

Dopis je ale především plný hrozeb. „Jestliže někteří stálí členové Rady bezpečnosti si přejí nejprve uplatnit sankce, tedy ještě před dialogem, tak na to odpovíme tak, že před dialogem posílíme naše jaderné odstrašování," píše se v něm. V dopise se uvádí i další krok, který vede k posilování jaderného arsenálu Severní Koreje: „Zpracování palivových tyčí je v závěrečném stadiu a plutonium bude použito ve zbraních.“ Předpokládá se, že při obou jaderných testech použila KLDR plutoniové nálože. 

Speciální vyslanec USA pro Severní Koreu Stephen Bosworth sdělil, že obohacování vyvolává obavy. "Cokoli, co dělá Sever v oblasti jaderného vývoje, v nás vyvolává obavy,“ sdělil.

Obohacování uranu se lépe skrýt

Skutečnost, že KLDR je ve finální fázi obohacování uranu, je alarmující, protože tento proces se dá mnohem lépe utajit než získávání plutonia z použitých palivových tyčí. Může se provádět i na rozloze pouhých 600 metrů čtverečných. Na území KLDR jsou přitom značné zásoby uranové rudy, ze které může být získán uran, hexafluorid uranu se pak obohacuje v centrifugách. Stejnou technologii rozvíjí i Írán.

KLDR přitom ještě před třemi měsíci tvrdě popírala, že by uran obohacovala. Jihokorejský ministr obrany však už v červnu tvrdil, že je jasné, že to má KLDR v plánu.

KLDR nyní uplatňuje politiku cukru a biče. Na jedné straně se snaží zlepšit vztahy s Jižní Koreou, když přistoupila na opětovná setkání rozdělených rodin a zvýšila frekvenci, kdy je otevřena hranice mezi oběma zeměmi do společné průmyslové zóny v Kesongu na území KLDR. Projet se dá 23krát denně, zatímco dosud to bylo jen 9krát.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Pchjongjang chce nově dvoustranná jednání s USA, ale Spojené státy chtějí jednat pouze v rámci šestistranných jednání o jaderném programu KLDR, kterých se účastní kromě USA a obou Korejí ještě Čína, Rusko a Japonsko. Pro jednání v rámci šestistranných rozhovorů se vyslovila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám