Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea se dohodly na summitu o denuklearizaci

– Pchjongjang/Soul • Aktualizováno

Severní a Jižní Korea se dohodly na uspořádání summitu vůdce KLDR Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, na kterém by měli diskutovat o „praktických opatřeních” vedoucích k denuklearizaci Korejského poloostrova.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při jednání s jihokorejskou delegací

Článek

Setkání se bude konat od 18. do 20. září. S odvoláním na vysoce postaveného jihokorejského představitele o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Krátce před oznámením o konání summitu, o němž jednala v Pchjongjangu jihokorejská delegace, oficiální severokorejská agentura KCNA informovala, že vůdce Kim Čong-un chce "zcela odstranit nebezpečí ozbrojeného konfliktu a hrůzy války z Korejského poloostrova a změnit jej v kolébku míru bez jaderných zbraní a bez jaderné hrozby".

Kim Trumpovi stále věří

Podle člena jihokorejské delegace, který jednal s vůdcem KLDR, Kim řekl, že jeho důvěra v amerického prezidenta Donalda Trumpa zůstává "nezměněna" a že chce Korejský poloostrov zbavit jaderných zbraní ještě během jeho prvního volebního období.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un

"Předseda Kim... vyjádřil frustraci nad pochybami o jeho vůli, se kterými se setkává u části mezinárodního společenství," řekl vysoce postavený jihokorejský diplomat.

Naděje a pak zklamání

Po historickém summitu vrcholných představitelů USA a KLDR se zdálo, že Severní Korea své závazky splní. Nejprve před zraky západních novinářů zlikvidovala jadernou střelnici [celá zpráva] a následně vydala do Spojených států ostatky amerických vojáků, kteří v Koreji padli během války. [celá zpráva]

Na konci července ale přišly západní tajné služby s tím, že Severokorejci pokračují ve vývoji balistických raket [celá zpráva], a Mezinárodní agentura pro atomovou energii varovala, že Kim Čong-un pokračuje i v jaderném programu.

Americký prezident Donald Trump v reakci na to zrušil plánovanou cestu svého ministra zahraničí Mika Pompea do Severní Koreji. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám