Hlavní obsah

Šestiletý africký komik zemřel na malárii

Novinky, jky

Šestiletý bavič z Burundi Darcy Irakoze, známý na internetu jako Kacaman, zemřel na malárii. Informoval o tom jeho manažer. Lékaři u chlapce diagnostikovali malárii minulou středu, zemřel o pouhý den později.

Foto: FB Darcy Kacaman

Darcy Kacaman

Článek

Darcy měl své poslední představení 2. srpna, kdy vystoupil s populárním burundským komikem Kigingim. S ním měl naplánované i další vystoupení. Právě Kigingi uvedl pro BBC, že chlapcova smrt je důvodem k obrovskému smutku nejen pro něj, ale že jde o velkou ztrátu i pro tamější zábavní průmysl.

Darcy chodil na základní školu. Vystupoval na představeních v Burundi, ale měl i svůj YouTube kanál.

Chlapcova smrt vyvolala debatu o vysokém počtu úmrtí, který v zemi malárie způsobuje. Podle World Health Organization (WHO) stála malárie jen v tomto roce za smrtí 1800 obyvatel této nevelké africké země.

Zatímco WHO uvádí, že malárie v Burundi je svým rozsahem již za hranicí epidemie, tamější vláda tvrdí, že jsou údaje této organizace nadnesené. Ministr zdravotnictví Thaddée Ndikumana však přiznává, že letos bylo zaznamenáno již 4,3 milionu případů malárie a nemoc způsobila 1400 úmrtí.

WHO uvádí, že v roce 2017 bylo na planetě přibližně 220 milionů případů malárie a onemocnění stálo za 435 tisíci úmrtími. Více než 90 procent případů nákazy i úmrtí se odehrálo v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám