Hlavní obsah

Šest let vězení nebo pokuta 2,5 miliónu. Malajsie schválila tresty za fake news

Novinky, bož

V Malajsii v pondělí schválili zákon proti „fake news“, tedy falešným či vylhaným zprávám. Informovala o tom agentura Reuters. Za šíření takových zpráv hrozí tučná pokuta nebo i vězení. Podle kritiků se vláda prostřednictvím zákona snaží před volbami potlačit svobodu projevu. Zákon kritizuje i Organizace spojených národů (OSN).

Foto: Profimedia.cz

V Malajsii v pondělí schválili zákon proti „fake news“.

Článek

Vláda premiéra Nadžíba Razaka získala v parlamentu většinovou podporu pro zákon na boj proti údajným fake news. Za porušení hrozí pokuta až 500 tisíc ringgitů (2,5 miliónu korun) a šest let odnětí svobody. Původní návrh počítal dokonce s desetiletým vězením.

Zákon definuje falešné zprávy jako „zprávy, informace, data a reportáže, které jsou částečně nebo zcela nepravdivé“, týká se to jak textového, tak audiovizuálního obsahu.

Foto: Sadiq Asyraf, ČTK/AP

Malajský premiér Nadžib Mazak

Fenomén falešných zpráv nabývá v posledních letech celosvětově na palčivosti, protože v době internetu se takové zprávy mohou rychle šířit a jsou účinným nástrojem propagandy. Podle kritiků se však malajsijská vláda zákonem snaží potlačit svobodu projevu.

Vláda to odmítá. „Smyslem zákona je chránit veřejnost před šířením falešných zpráv, přičemž i nadále umožňuje svobodu projevu garantovanou ústavou,“ uvedl malajský ministr spravedlnosti.

OSN doporučuje nespěchat

Agentura Reuters upozorňuje, že řada autoritářských státníků po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa používá spojení „fake news“ při útocích proti médiím, která je kritizují.

Zvláštní zpravodaj OSN pro svobodu projevu David Kaye se nechal slyšet, že vláda by s prosazováním zákona neměla spěchat a měla by mu předcházet kritická veřejná debata.

Reklama

Výběr článků

Načítám