Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice zabila v Nigérii přes třicet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Přinejmenším 34 obětí si vyžádal útok sebevražedné atentátnice na rybí trh v Maiduguri, metropoli severonigerijského státu Borno. S odvoláním na očité svědky o tom informovala agentura AP. Dalších 12 lidí v úterý zahynulo při útoku na město Ngamdu. Za oběma akcemi stojí s největší pravděpodobností radikálové z milic Boko Haram.

Foto: ČTK/AP

Nigerijští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé dvoumiliónového Maiduguri spolu se statisíci uprchlíků žijí již půl roku v obklíčení radikály z Boko Haram. Ti do města pravidelně vysílají své členy, kteří páchají sebevražedné atentáty. V posledních měsících jsou mezi útočníky stále častěji také mladé ženy.

Terčem úterního bombového útoku byl rybí trh, na němž už v sobotu při atentátu zahynulo 18 lidí. Celkem při třech koordinovaných výbuších tehdy zahynulo přinejmenším 54 lidí.

V souvislosti s úterním útokem se bilance obětí značně liší, například AFP zatím hovoří pouze o sedmi mrtvých a 17 zraněných. Vzhledem k špatné dostupnosti oblasti novináři přesné informace ze severu Nigérie získávají jen velmi těžko.

Extremisté z Boko Haram v úterý zaútočili také na město Ngamdu ve státě Borno, asi 100 kilometrů západně od Maiduguri. Napadali prý především řidiče projíždějící po jedné z hlavních silnic na severu země. Zahynulo přitom přinejmenším 12 lidí.

Vláda: Boko Haram zničíme

Mluvčí nigerijské vlády pro bezpečnostní otázky Mike Omeri v úterý ale prohlásil, že Boko Haram už je na pokraji zničení a brzy může být i zcela zlikvidována. Pro porážku hnutí je podle něj zásadní podpora zahraničních spojenců.

Nigerijské síly s pomocí jednotek sousedního Kamerunu, Čadu a Nigeru zahájily nedávno vojenskou operaci proti ozbrojencům Boko Haram na severovýchodě Nigérie.

Cílem je stabilizovat oblast před prezidentskými a parlamentními volbami. Ty se mají konat 28. března a kvůli bezpečnostní situaci už byly odloženy z původního termínu o šest týdnů.

Boko Haram se na severu Nigérie snaží vytvořit po vzoru Islámského státu vlastní stát s přísnými islámskými pravidly. Při útocích radikálů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám