Hlavní obsah

Schůzka Trumpa s Kimem ukazuje na posilování vazeb Vietnamu a USA proti Číně

– Hanoj
Novinky,

Poté, co americký prezident Donald Trump oficiálně oznámil, že se jeho druhá schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uskuteční ve Vietnamu, hanojské ministerstvo zahraničí připomnělo, že Vietnam s USA vedly válku, ale vztahy obou zemí se zlepšily. Podle agentury AP Hanoj doufá, že summit zapůsobí jako páka proti Číně.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali po loňském summitu v Singapuru společné prohlášení.

Článek

„Volbou Vietnamu poslali dva vůdci silné strategické poselství světu, že jsou ochotni udělat průlomové rozhodnutí a změnit nepřítele v přítele a společně pracovat na tom, aby svět byl lepším místem následujíc příkladu americko-vietnamských vztahů,” řekl profesor Vu Minh Khuong ze singapurské školy pro veřejnou politiku.

Trump podle agentury Reuters v pátek oznámil, že schůzka proběhne v Hanoji. Předtím se spekulovalo i o Danangu, kde byla jedna z největších amerických základen v Jižním Vietnamu a leží nedaleko královského města Hue, o které se sváděly krvavé boje.

Mluvčí vietnamského mluvčí ministerstva Le Thi Thu Hangová sice pronesla obvyklá slova „Vietnam podporuje dialog s cílem udržet mír a zajistit bezpečnost a stabilitu na Korejském poloostrově,“ ale současně vyzdvihla, že Spojené státy se od poloviny 90. let snažily zlepšovat své vztahy s Vietnamem. Vzrostl i vzájemný obchod.

Vietnam a Severní Korea mají dlouhé soudružské vztahy
Murray Hiebert, expert na jihovýchodní Asii

Vietnam může být pro KLDR vzorem, řekl Murray Hiebert z programu pro jihovýchodní Asii ve washingtonském Středisku pro strategické studie. Vysvětlil i důvody - Vietnam se dokázal otevřít zahraničnímu kapitálu, a přitom si byl s to uchovat si svou nezávislost i svůj způsob vlády, protože v čele je stále komunistická strana.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo také loni v červenci řekl v Hanoji: „Mám vzkaz pro předsedu Kima. Trump věří, že vaše země může zopakovat tuto cestu.”

Mluvčí zdůraznila, že Vietnam byl vybrán pro svou neutralitu. Má dobré vztahy s oběma zeměmi, ministerstvo připomnělo, že KLDR má svou ambasádu v Hanoji a má tradičně přátelské vztahy s Vietnamem. A za vietnamské války Severokorejci pomáhali Severnímu Vietnamu, když čelil Spojeným státům.

I expert Hiebert mluvil v podobném duchu: „Vietnam a Severní Korea mají dlouhé soudružské vztahy, takže pro Severní Koreu je to známá země i její představitelé, Severní Korea by mohla cítit důvěru ve vietnamský bezpečnostní aparát, že dokáže zajistit ochranu Kima.”

Páka na Čínu

Volba Vietnamu ukazuje jasně na utužování americko-vietnamských vztahů v době, kdy trvá napětí mezi Hanojí a Pekingem. Čína si klade nároky na devadesát procent Jihočínského moře včetně oblasti, které připadají Vietnamu. Hanoj je znepokojena i utužováním vtahů mezi Ruskem a Čínou, i když společné námořní cvičení se nekonalo ve sporné oblasti.

„Vietnam soupeří s Čínou v Jihočínském moři, takže Hanoj hledá regionální i mezinárodní diplomatickou podporu jako pojistku proti Pekingu a pořádání summitu by mohlo jistě posílit její mezinárodní kredit,” dodal Hiebert pro AP.

Zřejmě i to je důvod, proč se nákladná schůzka koná ve Vietnamu. První singapurská vyšla na 16 miliónů dolarů, přičemž polovina šla na zajištění bezpečnosti. Vietnam je mnohem chudší než Singapur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám