Hlavní obsah

Satelitní záběry zachycují zkázu po cyklonu Idai, mrtvých přibylo

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záběry ze satelitu, které zveřejnila společnost Maxar, zachycují mosambické přístavní město Beira před a po cyklonu Idai, který minulý týden zasáhl oblast jižní Afriky. V Mosambiku si vyžádal nejméně 446 obětí, informují agentura Reuters a server The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky pořízené před a po cyklonu Idai odhalují zkázu na MosambikuVideo: Reuters

 
Článek

Cyklon, který dosahoval rychlosti až 170 kilometrů v hodině, za sebou nechával spoušť, ničil domy a vyžádal si stovky obětí. Ačkoliv úřady původně informovaly o 242 mrtvých, podle posledních informací je jich už nejméně 446.

Sousední Zimbabwe hlásí nejméně 259 obětí a Malawi nejméně dalších 56. Mosambický ministr životního prostředí Celso Correia však zdůraznil, že čísla zřejmě nejsou konečná. Počet obětí patrně naroste, jakmile voda opadne.

Foto: Denis Onyodi, ČTK/AP

Mosambický přístav Beira pod vodou

V postižené oblasti někteří přeživší hledali pod sutinami další těla, na místě rovněž vypukly hádky o přístřeší, pitnou vodu a jídlo, které se úřady do oblasti snaží dostat. Ceny potravin se několikanásobně zvýšily a vznikly obavy z rabování.

Cyklon se prohnal v Mosambiku oblastí, kde žije 1,7 milionu lidí. Dalších 920 000 bylo ještě předtím postiženo v Malawi. Zničil tisíce domů a škol, škody způsobil rovněž na polích, kde čekala úroda na sklizeň.

Foto: Mapy.cz

Trasa Cyklonu Idai a zaplavené oblasti v Mosambiku

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden apeloval na větší mezinárodní úsilí o likvidaci následků katastrofy, na niž podle něj kapacity OSN nestačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám