Hlavní obsah

Sacharovovu cenu získal vězněný Ujgur

• Aktualizováno

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení udělovanou Evropským parlamentem (EP) získal ujgurský akademik Ilham Tohti vězněný v Číně. Oceněn byl za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to ve čtvrtek oznámil předseda EP David Sassoli.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Čínští milicionáři v Sin-ťiangu přísahají, že budou bojovat proti terorismu.

Článek

Politický aktivista Tohti působil v minulosti jako profesor ekonomie na pekingské univerzitě Min-cu, specializované na etnické menšiny.

Vystupoval jako otevřený kritik restriktivní politiky čínské vlády v provincii Sin-ťiang, v níž převládají Ujguři, kteří vyznávají převážně sunnitský islám.

Tohtiho v září 2014 odsoudili za separatismus k doživotí a zabavení majetku. Tohti přitom nezávislost Sin-ťiangu na rozdíl od některých  radikálnějších krajanů nikdy nežádal, a je tak mezi Ujgury považován za umírněný hlas.

Podle prokuratury na svých internetových stránkách Uighurbiz.net podněcoval etnickou nenávist a prosazoval ukončení čínské nadvlády nad Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Přehlídka čínských milicí v ujgurské oblasti Sin-ťiang

Tohti soudu řekl, že zmíněné webové stránky založil, aby propagoval dialog mezi akademiky z řad Ujgurů a Chanů (Číňanů), a že vždy veřejně vystupoval proti násilí. Jeho uvěznění odsoudila řada západních vlád i Evropská unie.

Na Sacharovovu cenu byl navržen už v roce 2016. Na konci září dostal od Rady Evropy Cenu Václava Havla.

Mezi laureáty Mandela nebo Dubček

EP uděluje cenu nesoucí jméno předního sovětského disidenta Andreje Sacharova každoročně od roku 1988, a to jednotlivcům či organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Pojí se s ní finanční odměna 50 tisíc eur (bezmála 1,3 milionu korun).

Foto: ČTK

Srdečné přivítání Alexandra Dubčeka v pražské Avii.

Loni ocenění získal ukrajinský režisér Oleh Sencov, zatčený v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzený ke 20 rokům vězení. Sencov se v září vrátil na Ukrajinu po rozsáhlé výměně vězňů mezi Kyjevem a Moskvou.

Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří mimo jiné jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Do Aun Schan Su Ťij nebo vůdčí osobnost pražského jara z roku 1968 Alexander Dubček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám