Hlavní obsah

Rusové vzdali pátrání po posádce potopené čínské nákladní lodi

– VLADIVOSTOK
Právo, pur

Ruští záchranáři zastavili pátrání po osmi členech posádky čínské nákladní lodi New Star, která se o víkendu potopila u přístavu Nachodka v Japonském moři. Oznámil to v pátek mluvčí záchranářského centra v dálněvýchodním Vladivostoku.

Foto: Reuters

Posádka lodi New Star na záchraném člunu

Článek

"Záchranářská loď Lazurit se vrací na základnu,“ citovala mluvčího agentura RIA Novosti. "Během pátrání nebyla nalezena ani těla členů posádky, ani nějaké stopy po plavidle,“ dodal.

New Star, vlastněná hongkongskou společností, zmizela z radarů v Japonském moři asi 80 km od Nachodky za nedělní silné bouře. Předtím ji pronásledovala dvě plavidla ruské pobřežní stráže, ale loď odmítla zastavit, přestože na ni pohraničníci pro podezření z pašování spustili palbu. Když se ve vysokých vlnách začala potápět, vyslala tísňový signál.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Rusové potopili čínskou loď. Zdroj: Reuters/Stream

Šestnáct členů čínsko-indonéské posádky se přemístilo do záchranných člunů. Polovinu z nich vylovila ruská loď, ale ostatní se nepodařilo zachránit, když je voda spláchla do moře.

Čína už požádala o objasnění incidentu, který začal zadržením lodě v Nachodce pro podezření z pašování. Mluvčí ruské diplomacie Andrej Nestěrenko vyjádřil nad "tragickými následky incidentu politování“, úřady však trvají na tom, že vina padá výlučně na "naprosto nezodpovědné chování“ kapitána lodi New Star.

Spekuluje se, že uposlechl nařízení majitele a bez povolení ruských úřadů odplul. Loď s nákladem rýže byla v Nachodce zadržována pro podezření z pašování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám