Hlavní obsah

Rusové staví na Kurilách základnu, Japonsku navzdory

Moskva

Záměr postavit vojenskou základnu na Kurilských ostrovech, o něž vede Rusko teritoriální spory s Japonskem, potvrdil ve čtvrtek ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Uvedla to agentura Interfax. Rusové avizovali výstavbu vojenského zařízení už dříve.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Šojgu už v červnu ohlásil, že výstavba vojenských a civilních objektů na jižních Kurilských ostrovech bude urychlena.

Potvrdil také záměr rozšířit armádní základny na Wrangelově ostrově v Severním ledovém oceánu, na poloostrově Čukotka a na ostrově Kotělnyj.

Kurilské ostrovy leží mezi poloostrovem Kamčatka a japonskými ostrovy. Japonsko o jižní Kurily přišlo v posledních dnech druhé světové války, ale stále je považuje za své „severní území“. Spor o ostrovy brání už sedm desítek let uzavření mírové smlouvy mezi Moskvou a Tokiem.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rusové mají na ostrovech vojenskou techniku a před čtyřmi lety tam podle agentury RIA Novosti umístili rakety S-400.

Tokio dávalo už v létě na srozuměnou, že další výstavbu vojenských objektů na ostrovech, kde žije odhadem 14 tisíc Rusů, sleduje. Japonci doufají, že spor bude diplomaticky vyřešen, Rusové ale dávají jasně najevo, že se ostrovů nevzdají.

Reklama

Související články

Kurily patří Rusku, řekl Medvěděv

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv navštívil v úterý Kurilské ostrovy, o které Moskva vede vleklý spor s Tokiem. Původně japonské ostrovy obsadil po skončení druhé...

Výběr článků

Načítám