Hlavní obsah

Rusko zuří kvůli své lodi zadržené Jižní Koreou kvůli podezření z pašování ropy do KLDR

Moskva/Pusan

Ruské ministerstvo zahraničí si v pondělí pozvalo jihokorejského velvyslance kvůli ruské lodi, kterou jihokorejské úřady zadržely v pátek i s dvanáctičlennou posádkou v přístavu Pusan pro podezření, že porušila sankce uvalené na KLDR. Uvedla to agentura Interfax.

Pusanský přístav

Článek

Zadržená loď Sevastopol patří ruské společnosti Gudzon. Podle Interfaxu jsou plavidlo i firma na americkém sankčním seznamu kvůli údajným dodávkám ropných produktů, které ruské lodě předávaly severokorejským plavidlům na otevřeném moři. Společnost však tato obvinění popírá.

Podle ruského ministerstva zahraničí Moskva vyzvala jihokorejskou stranu, aby ruskému plavidlu okamžitě zrušila zákaz opustit jihokorejský přístav. Jeho zadržení označilo Rusko za nezákonné.

Podle listu The Korea Times není jasné, zda loď byla zadržena na základě rozhodnutí jihokorejským úřadů, nebo na přání Spojených států.

Zjištění důkazů

Loď připlula do Pusanu 14. srpna, kvůli nutné údržbě. Odplout měla minulý týden

Podle agentury TASS dostala firma Gudzon dopis v korejštině, že loď není zabavena, ale je zadržována kvůli zjištění důkazů.

Hlas Ameriky uvedl, že loď za poslední rok nejméně jedenáctkrát zakotvila v severokorejském přístavu Pohang. Je mezi šesti loďmi, které Spojené státy daly na seznam kvůli tomu, že navzdory sankcím údajně dodávaly do KLDR ropu, která se přečerpávala na volném moři, nebo vyvážely uhlí. Gudzon je jednou ze dvou firem, které jsou v této kauze na seznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám