Hlavní obsah

Rusko zavřelo část Bílého moře kvůli radioaktivitě po nezdařeném raketovém testu

Rusko ve čtvrtek uzavřelo Dvinský záliv na jihovýchodě Bílého moře pro plavbu poté, co byla v místě naměřena zvýšená radioaktivita. Ta je důsledkem čtvrtečního výbuchu reaktivního motoru ve zkušebním areálu námořnictva u obce Něnoksa nedaleko přístavu Severodvinsk, napsal Interfax. Uzavření má trvat měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Město Severodvinsk je sídlem velkých armádních doků.

Článek

„Na polygonu ministerstva obrany v Archangelské oblasti nastal při zkouškách reaktivního motoru na kapalné palivo výbuch a následně začalo zařízení hořet,“ citoval Interfax zprávu Sergeje Kozuba, zástupce šéfa námořního přístavu Archangelsk.

Při explozi zahynuli dva lidé a dalších šest bylo zraněno, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Nebezpečí prý nehrozí

K úniku škodlivých látek do ovzduší nedošlo, tvrdí ministerstvo. Úřad starostky Severodvinska, který leží při ústí řeky Severní Dvina, oznámil, že ve dvousettisícovém městě se po výbuchu nakrátko zvýšila radioaktivita, ale vzápětí se vrátila k normálu.

Ve městě je v provozu šest monitorovacích stanic oddělení, měření se provádějí jednou za hodinu a podle úřadů občanům nehrozí žádné nebezpečí.

Město Severodvinsk, uzavřené pro cizince, je sídlem velkých armádních doků, v nichž se vyrábějí hlavně ponorky pro ruskou armádu. Nejznámější jsou armádní loděnice SevMaš a Zvjozdočka. Obec Njonoksa, kde mělo k výbuchu dojít, je od Severodvinska vzdálena asi 40 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám