Hlavní obsah

Rusko nerozmístí balistické rakety v Kaliningradské oblasti

Ruský prezident Dmitrij Medveděv poprvé oficiálně oznámil, že zruší své rozhodnutí rozmístit v Kaliningradské oblasti balistické střely Iskander. Ty měly být podle Moskvy odpovědí na zamýšlenou výstavbu evropské části amerického protiraketového štítu. Washington však plány postavit radar v Česku a protiraketovou základnu v Polsku před několika dny odvolal.

Článek

"Nyní, když bylo toto rozhodnutí (zrušení výstavby evropské části amerického štítu) odvoláno, rozhodnu se nerozmístit Iskandery v příslušném regionu naší země," prohlásil Medveděv, který se v americkém Pittsburghu zúčastnil summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik světa G20. 

Moskva tak reaguje na rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy, který se rozhodl pro zásadní změnu programu budování protiraketové obrany. Ten původně počítal s umístěním radaru v České republice a antiraket v Polsku. Vybudování takových zařízení se nelíbilo Moskvě, které se obávala, že takto koncipovaný protiraketový štít nemá sloužit při obraně Západu před raketami ze zemí jako je Írán, ale bude namířen proti Rusku.

Prezident Obama oznámil změnu americké politiky minulý týden v telefonickém hovoru českému premiérovi Janu Fischerovi. Podle něj Obama přislíbil, že nezmění přístup k doprovodným dohodám o vědecké spolupráci s Českem. [celá zpráva]

Spojené státy zároveň ujistily spojence, že nadále počítají s vybudováním protiraketové obrany, jen změní jeho části a míra zapojení bude záviset na zájmu především členských států NATO, které se na ní budou chtít podílet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám