Hlavní obsah

Rusko a Čína navrhují zmírnit sankce proti KLDR, USA jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rusko s Čínou navrhly Radě bezpečnosti OSN ukončit některé sankce vůči Severní Koreji v zájmu zlepšení životních podmínek obyvatel. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters, která měla možnost do návrhu nahlédnout. Americké ministerstvo zahraničí je proti uvolnění sankčního režimu vzhledem k tomu, že KLDR podle něj hrozí provokacemi a země odmítá jednat o likvidaci jaderných zbraní.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Rada bezpečnosti OSN při jednání

Článek

Moskva s Pekingem chtějí mimo jiné odvolat blokádu vývozu uhlí, mořských plodů a textilu z KLDR a chtějí rovněž umožnit Severokorejcům pracovat v zahraničí a podpořit mezikorejské silniční a železniční projekty. Severokorejci pracující v zahraničí by neměli být do 22. prosince repatriováni. Tento bod přijatý přede dvěma lety postihuje asi 100 000 občanů KLDR. Panují obavy o jejich další osud, protože KLDR trápí silná neúroda způsobená suchem.

Zrušil by se rovněž zákaz dovozu některých strojů a zařízení, které nemohou být upraveny pro použití v severokorejském jaderném a balistickém programu. Mimo jiné by šlo o vybavení pro železnici, ocelové díly pro krovy, šrouby a matky, buldozery, vybavení pro řízení dopravy, automobily do nosnosti 20 tun, hasičská vozidla, radiátory pro ústřední topení, jehly na šití, vybavení kuchyní a nádobí, myčky, vysavače, lopaty, sekery, hasicí přístroje a vybavení pro zemědělství nebo klimatizace, uvedla agentura AP. Část zařízení je určena pro zemědělství, které trpí kvůli extrémním suchům neúrodou a zemi hrozí nedostatek základních potravin, některé pro nemocnice.

Severokorejci dostávají kvůli suchu jen 300 gramů potravin denně

Svět

Rusko zmínění podmínek zdůvodňuje tím, že by to povzbudilo jaderné rozhovory mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

Americké ministerstvo zahraničí si nicméně myslí, že nyní není vhodná doba, aby Rada bezpečnosti OSN odvolala některé sankce proti KLDR. K takovému kroku je podle USA nutné, aby se Severní Korea vzdala jaderného a balistického programu. Ta ale naopak hrozí, že nebude  o jeho likvidaci jednat, a stanovila hranici, do které o něm jednat lze. Jde o konec tohoto roku. Pchjongjang odmítá dále jednat, protože USA nesouhlasí se severokorejským návrhem postupného odzbrojování a postupného uvolňování sankcí. Washington chce sankce uvolnit až po kompletní likvidaci jaderných zařízení.

Severní Korea hrozí po testu motoru jaderným odstrašováním

Svět

Zatím není jasné, kdy by Rada bezpečnosti OSN mohla o návrhu hlasovat, uvedl Reuters. Pro jeho schválení je v 15členné radě zapotřebí většina hlasů a také souhlas všech stálých členů, kterými jsou vedle USA, Ruska a Číny také Británie s Francií. Ty mají právo veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám