Hlavní obsah

Rodman označil návštěvu KLDR za sedmihvězdičkovou párty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slavný americký basketbalista Dennis Rodman popsal listu Daily Telegraph svou zářijovou návštěvu u severokorejského diktátora Kim Čong-una jako „sedmihvězdičkovou párty”, během níž se nepřetržitě podávají koktejly a odpočívá se na luxusních jachtách či na soukromém ostrově.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Fotografie Rodmana s Kimem

Článek

Dvaapadesátiletý basketbalista v rozhovoru pro britský list The Sun sdělil, že v září strávil sedm dní na Kimově soukromém ostrově, kde mimo jiné jezdili na vodních lyžích. Byla to již jeho druhá návštěva u vůdce izolovaného severokorejského komunistického režimu, jejž Rodman označuje za svého dobrého přítele. Tvrdil, že do země přijel zahájit místní basketbalovou ligu. Kim Čong-un je velkým příznivcem košíkové. [celá zpráva]

„Je to jako letět na Havaj nebo na Ibizu, ale on tam žije sám,” prohlásil někdejší hráč týmu Chicago Bulls. „A má rád kolem sebe lidi. Neustále je jich kolem něj nějakých 50, 60 - jsou to obyčejní lidé, popíjejí koktejly a celou dobu se smějí a dobře baví,” dodal.

Rodman také popsal opulentní život, jakému Kim údajně holduje. „Když pijete tequilu, je to ta nejlepší tequila. Má to nejlepší od všeho,” řekl. Kimovu 60 metrů dlouhou jachtu popsal jako „něco mezi trajektem a výletní lodí společnosti Walta Disneyho”.

Organizace pro lidská práva uvedly, že severokorejské politické špičky utratily v roce 2012 za luxusní zboží 645,8 miliónu dolarů. Mezi importovaným zbožím byla mimo jiné exotická zvířata či parfémy. Jen dovoz luxusního alkoholu vyšel na 30 miliónů dolarů, elektronika na 37 miliónů dolarů a luxusní hodinky na dalších 8,2 miliónu dolarů. Počátkem října přitom Organizace OSN pro výživu a zemědělství informovala, že KLDR je jednou ze 34 zemí, které jsou závislé na zahraniční potravinové pomoci. Před podzimem potřebovalo zahraniční potravinovou pomoc asi 2,8 miliónu Severokorejců.

Reklama

Výběr článků

Načítám