Hlavní obsah

Řítila se na nás ohnivá koule, lidé vybíhali nazí, popisují svědci explozi v čínském městě

– Tchien-ťin • Aktualizováno

Středeční výbuchy v přístavu v čínském městě Tchien-ťin měly takovou sílu, že i v domě vzdáleném jeden kilometr odmrštila tlaková vlna muže o několik metrů dál. Svědci popsali masivní exploze, po kterých zůstalo zničené vše v širším okolí. Nic nechápající lidé v noční tmě vybíhali rychle z domů, aniž se stačili obléct. Organizace Greenpeace varuje, že městu hrozí zamoření jedovatými chemikáliemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z čínského skladiště i několik hodin po explozích stoupá dýmVideo: Reuters

 
Článek

„Poprvé jsem měla pocit, že jsem blízko smrti. Myslela jsem si, že se takové věci dějí jen ve filmech,“ popsala britskému listu The Guardian žena, která se představila jako Chuo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na Tchien-ťin po ničivých explozíchVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zrovna jsem se chystala do postele, když jsem najednou zvenku uslyšela strašný hluk. Roztříštilo to všechna okna. Viděla jsem obrovskou ohnivou kouli, jak se řítí směrem k budově naproti nám. Celý dům se otřásal a my jsme nevěděli, co to je. Tlaková vlna mě srazila na podlahu, manžel mi pomáhal na nohy. Zamířili jsme do ložnice, ale přišel druhý výbuch, a tak jsme vyběhli ven. Bydlíme ve 20. patře. Všechny požární východy a nouzové schodiště byly plné lidí,“ dodala.

Uvedla také, že někteří lidé se nemohli dostat z bytu ven, protože jim tlaková vlna poničila dveře.

Foto: ČTK/AP

Zkáza v tchien-ťinském přístavu

Foto: Jason Lee, Reuters

Následky exploze v přístavu

Dole už byla spousta lidí. „Mnoho jich spěchalo dolů a neměli čas se obléknout, někteří byli jen ve spodním prádle. Všechna auta měla rozbitá okna a zničené střechy. Skočili jsme do auta a vydali se k nemocnici. Cestou jsme přibrali ženu s malým dítětem, které bylo od krve, a také zraněného muže. Na silnici byla spousta aut a cesta byla ucpaná. Když jsme pak dorazili do nemocnice, řekli nám, že je plno a my musíme do jiné,“ vylíčila žena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy poničily i budovy v širokém okolíVideo: Reuters

Jiný svědek popsal, že viděl na nebi „masivní záři“, následovala tlaková vlna. „Znělo to, jako kdyby se mi někdo snažil silou vylomit dveře, cloumalo to jimi,“ popsal.

To Chua Chung-weje tlaková vlna po druhém výbuchu odhodila o několik metrů dál a srazila k zemi. Mladý dělník přitom byl v ubytovně vzdálené jen kilometr od průmyslové zóny. „Nechápal jsem, co se to děje,“ vylíčil z nemocničního lůžka.

Obavy z chemického zamoření

Státní agentura Nová Čína s odkazem na záchranáře uvedla, že půl kilometru od místa výbuchu byly naměřeny vysoké koncentrace oxidů síry, uhlíku a dusíku.

Foto: ČTK/AP

S požárem stále bojují stovky hasičů a chemiků.

Znepokojení nad riziky pro zdraví obyvatel 14miliónového města vyjádřila organizace Greenpeace.

„Máme obavy, že jisté chemikálie budou nadále představovat riziko. Podle environmentální monitorovací stanice v Tchien-ťinu – Tchang-ku skladovala dotyčná firma také kyanid sodný (NaCN), toluen diisokyanát (TDI) a karbid vápenatý (CaC2), které představují přímou hrozbu pro lidské zdraví,“ uvedla Greenpeace.

„Obzvláště NaCN je vysoce toxický“, zatímco „CaC2 a TDI reagují agresivně, když přijdou do styku s vodou a reaktivními chemikáliemi“, dodala s poukazem na to, že přetrvává možnost, že dojde k dalším výbuchům.

„To představuje velkou překážku pro hasiče a s ohledem na déšť předpovídaný pro zítřek je to obrovský hazard,“ varovala organizace.

Foto: Xinhua, Reuters

Požár likvidují stovky hasičů i vojáci z protichemické jednotky.

Počet obětí stoupá

Série explozí ve skladišti si podle nové bilance vyžádaly nejméně 50 mrtvých a více než 700 zraněných. Zranění sedmi desítek lidí jsou podle úřadů „závažná“.

S ohněm ve čtvrtek odpoledne stále bojovalo zhruba tisíc hasičů. Povoláno bylo také 214 vojáků z protichemické jednotky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám