Hlavní obsah

Rekordní rok: Každý 113. člověk na světě je migrant

Ženeva
Aktualizováno

Loňský rok byl co do počtu uprchlíků ve světě rekordní. Jejich počet činil 65,3 miliónu lidí, vůbec poprvé tak přesáhl 60 miliónů. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti na srbsko-maďarské hranici. Ilustrační foto

Článek

„Žijeme v nestálém světě” válek a konfliktů a „je logické, že se lidé chtějí dostat do bezpečnějšího světa”, řekl vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi, který zprávu v Ženevě zveřejnil u příležitosti Světového dne uprchlíků.

Na útěku je podle statistiky jeden člověk ze 113. Ve srovnání s rokem 2014 jde o nárůst o téměř deset procent.

Uprchlíci ve světě
Na světě bylo loni na útěku z domovů 65,3 miliónu lidí
Ze svých zemí uprchlo 21,3 miliónu osob
Do bezpečnějších míst ve svých státech se přesunulo 40,8 miliónu lidí
O azyl v rozvinutých zemích požádalo 3,2 miliónu osob

Předloni OSN registrovala 59,5 miliónu uprchlíků, což bylo ale vůbec nejvíc od druhé světové války. Počet lidí na útěku roste každoročně od roku 2011, kdy začala syrská válka. OSN statistiku vydává u příležitosti Světového dne uprchlíků.

Drtivá většina migrace se Evropy netýká

Více než polovinu běženců tvoří lidé z válkou zmítané Sýrie, Afghánistánu, Somálska a Burundi. Na cestě jsou ale i migranti z dalších afrických, blízkovýchodních a balkánských zemí nebo Mexika.

Přestože se v souvislosti s migrační krizí mluví zejména o Evropě, 86 procent všech uprchlíků nalezlo přístřeší ve třetích, zpravidla chudších zemích, upozornila dále podle BBC Organizace spojených národů.

Nejvíce uprchlíků je v současné době v Turecku, kde nalezlo přístřeší 1,59 miliónu lidí. Dalšími zeměmi s největším počtem příchozích jsou Pákistán, Libanon, Írán, Etiopie a Jordánsko.

Do Evropy podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni přišlo 1 011 700 lidí. Ostatní organizace však uvádějí vyšší čísla, upozornila dále BBC.

Nejvyhledávanějšími zeměmi byly v minulém roce Německo a Švédsko.

Nejednejte populisticky, vyzývá politiky OSN

OSN v souvislosti s migrační krizí apeluje na evropské politiky, aby nejednali populisticky, nešířili stereotypy a nepodporovali šíření xenofobie ve společnosti. Proti předsudkům je podle Spojených národů naopak třeba bojovat.

„Ti, kdo dělají opak, kdo straší a štvou veřejnost proti uprchlíkům, mají odpovědnost za vytváření atmosféry xenofobie, která je v současné Evropě velmi znepokojující,” řekl vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám