Hlavní obsah

Rada bezpečnosti odsoudila Libyi za použití síly

New York/Tripolis

Rada bezpečnosti (RB) OSN na svém zasedání v noci na středu odsoudila použití síly proti demonstrantům v Libyi a žádá potrestání těch, kdo jsou odpovědní za útoky na civilisty. Vyzvala k okamžitému ukončení násilí. V noci na středu však bylo opět slyšet střelbu v Tripolisu a podle agentury Reuters bylo zastřeleno 26 lidí v Bajdě. Ze země už uteklo 12 000 lidí do Egypta

Foto: Reuters

Lidé čekající před letištěm v Tripolisu na evakuaci.

Článek

Členové RB OSN "odsuzují násilí a použití síly proti civilistům, vyjadřují lítost nad represemi proti pokojným demonstrantům a nad smrtí stovek civilistů", uvedla velvyslankyně Brazílie a předsedkyně RB OSN Maria Luiza Ribeirová Viottiová.

Podle středečního vyjádření libyjského ministerstva vnitra si násilí vyžádalo 300 mrtvých, z toho 189 civilistů a 111 vojáků.

V prohlášení RB, které bylo schváleno po několikahodinové diskusi, stojí, že má být okamžitě ukončeno násilí a že vládci Libye mají „splnit legitimní požadavky svých obyvatel“. Libyjské vedení by mělo také splnit svou odpovědnost a chránit občany, respektovat lidská práva a mezinárodní právo.

Foto: Reuters

Letadlo společnosti Air Malta dostalo jako jedno z mála možnost přistát na letišti v Tripolisu, odkud se evakuují cizinci.

Mělo by učinit odpovědnými ty, kdož napadali civilisty a respektovat právo lidí na poklidný protest, svobodu slova a prosazovat svobodu, uvádí se dále v prohlášení.

Slabý text

Tajemník libyjského vyslance při OSN Ibrahím Dabbaší, který v pondělí vyzval Kaddáfího, aby odstoupil. Řekl, že prohlášení není dost silné, ale pořád je to dobrý vzkaz libyjskému režimu, aby ukončilo krveprolití.

Jeho nadřízený se ale od tohoto vyjádření distancoval a označil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího za svého přítele.

Také Liga arabských států odsoudila zločiny proti demonstrantům v Libyi a řekla, že Libyi zakáže účastnit se zasedání ligy.

Střelba po Kaddáfího projevu

V 75minutovém úterním projevu Kaddáfí hřímal, že neodstoupí. Nepokoje podle něj rozpoutala malá skupina vousatých mužů a Libyjců žijících v zahraničí, která obloudila mladé lidi penězi a drogami. Vyzval v něm současně k vyčištění země ulici od ulice, dům od domu. [celá zpráva]

Po projevu byla slyšet v hlavním městě Tripolisu opět střelba. Střílelo se i v Bajdě na východě země. Podle agentury Reuters tam bylo muži věrnými Kaddáfímu zastřeleno 26 lidí.

Foto: Reuters

Lidé čekající na tripolském letišti na evakuaci.

V úterý byli vojáci také rozmístěni ve městě Savrata ležícím osmdesát kilometrů západně od metropole. Demonstranti tam zničili kanceláře bezpečnostních sil.

Naopak Adždabíja je stále v rukou opozice. I když se očekává, že Kaddáfího režim padne, není zatím jasné kdy.

Libyi postupně opouštějí cizinci. Do Egypta odešlo už 12 000 lidí. "Každý Egypťan se nyní pokouší vrátit do Egypta," uvedl muž egyptského původu z Benghází, který přešel hranici v Sollumu.  "Není tam bezpečno," dodal.

Mezi Egypťany je deset zraněných. Může jich ale být v dalších dnech mnohem více, protože libyjský vůdce zakázal, aby byli ošetřeni. [celá zpráva]

U hranic čeká přes 80 sanitek a 30 vojenských lékařů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám