Hlavní obsah

Pytláci zastřelili dvě vzácné bílé žirafy, na světě zbývá poslední

Řádění pytláků má další oběť. V severovýchodní Keni zabili velice vzácnou bílou žirafu a její stejně zbarvené mládě. Podle ochránců přírody tak zbývá jediný exemplář bílé žirafy, samec, kterého také porodila zabitá matka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pytláci zastřelili dvě vzácné bílé žirafy, na světě zbývá posledníVideo: Caters News / Hirola Conservation Programme, AP

 
Článek

Ochránci přírody našli tělo bílé žirafy a jejího mláděte ve vesnici v severovýchodním okrese Garissa. Naživu je patrně stále třetí bílá žirafa, podle ochránců přírody může být jediná na světě.

Bílé žirafy byly poprvé spatřeny v Keni v březnu 2016, krátce předtím v Tanzanii. Zpráva o nich obletěla svět o rok později, když jejich fotografie zveřejnila keňská rezervace.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bílé žirafy z roku 2017

Neobvyklé zbarvení žiraf nebylo způsobeno albinismem, nýbrž leucismem. Zatímco u albinismu jde o kompletní ztrátu melaninu, leucismus je způsoben ztrátou všech kožních pigmentů. Nemusí však k němu dojít na celém povrchu těla. Bílé žirafy měly hnědé oči.

Žiraf rapidně ubývá

Nyní zabité žirafy byly podle správce velké neoplocené rezervace na severovýchodě země Mohammeda Ahmednoora ještě naživu spatřeny před více než třemi měsíci. „Je to rána pro komunitu, která se snaží zachovat vzácná zvířata, a budíček, abychom nepolevovali v dalších snahách o ochranu zvířat,“ uvedl Ahmednoor.

Historicky první záběry vzácných bílých žiraf, objevily se v Keni

Koktejl

Jaký měli pytláci motiv, není jasné. Identita pachatelů dosud oznámena nebyla, úřady však případ vyšetřují.

V uplynulých 30 letech se světová populace žiraf zmenšila o zhruba 40 procent. Pytláci majestátní zvířata nadále loví pro kůži a maso. Zatímco světová populace žiraf v roce 1985 podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) čítala 155 tisíc kusů, v roce 2015 už jich bylo jen 97 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám