Hlavní obsah

Pučisté v Barmě obvinili vůdkyni Su Ťij z dalšího trestného činu

– Rangún
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Barmská policie vznesla v úterý druhé obvinění vůči šéfce Národní ligy za demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij, jejíž vládu 1. února svrhla armáda při vojenském převratu. Zatímco první se týkalo údajně nezákonného dovozu malých vysílaček, nově je stíhána za porušení zákona o přírodních katastrofách.

Foto: ČTK/AP

Barmští demonstranti s portréty Su Ťij

Článek

O druhém obvinění informovaly agentura Reuters a stanice BBC s odvoláním na jejího právníka. Není ale jasné, jak jej měla předsedkyně NLD porušit. Z porušení zákona o zvládání katastrof byl v souvislosti s pandemií koronaviru již dříve obviněn svržený barmský prezident Win Myin.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla již dříve obviněna z nelegálního dovozu vysílaček a do 17. února měla zůstat ve vazbě. Podle právníka byla v úterý Su Ťij předvolána před soudce prostřednictvím videohovoru, který byl nařízen kvůli opatřením vyhlášeným s cílem zabránit šíření koronaviru. Obhájci barmské vůdkyně nedostali povolení se hovoru zúčastnit. Další soudní jednání se uskuteční 1. března, uvedl Kchin Maun Zo.

Barmská armáda uvedla, že 75letá Su Ťij i 69letý Win Myin jsou drženi v domácím vězení a jsou v dobrém zdravotním stavu.

Potřebujeme mezinárodní pomoc, řekla Novinkám barmská politička

Svět

V Barmě i v úterý pokračovaly protesty juntě, která se zmocnila moci při puči 1. února, i když v ulicích jsou obrněné transportéry. Demonstrovalo se ve dvou největších barmských městech Mandalaji a Rangúnu, kde se k protestující přidali i buddhističtí mniši. Demonstranti v Rangúnu si lehali i na kolej a byl přerušen vlakový provoz do Mawlamyine. Účast však byla menší než minulý týden

Junta slibuje nové volby

V úterý také junta uspořádala první tiskovou konferenci od puče. Její mluvčí brigádní generál Zaw Min Tun řekl, že armáda nechce zůstat u moci dlouho, a slíbil, že po plánovaných volbách „předá moc vítězné straně”. Neuvedl však, kdy by se měly volby konat. Podobně se vyjádřil už minulý týden vůdce pučistů Min Aun Hlain.

Zaw Min Tun zopakoval nepodložená tvrzení junty, že listopadové volby, v nichž zvítězila NLD, byly zfalšované. Junta tvrdila, že převzala moc právě kvůli volebním podvodům.

Junta by měla v Barmě nastolit „opravdovou a ukázněnou demokracii”, říká pučistický generál

Svět

Zo Min Tun se vyjádřil i ke stavu Su Ťij. Podle něj je kvůli své bezpečnosti v domácím vězení. Dodal, že se „je daří dobře a je zdravá“.

Během tiskové konference obvinil demonstranty odmítající juntu z násilí a urážek bezpečnostní sil. Bez důkazů uvedl, že „při „nezákonné akci“ byl zraněn policista, který později podlehl svým zraněním.

Policie proti demonstrujícím nasazuje slzný plyn a gumové projektily. Jedna z demonstrantek byla minulý týden postřelena do hlavy a zůstává v kritickém stavu. Zo Min Tchun řekl, že prostředky použité proti davu byly adekvátní reakcí na házení cihel na policisty. Armáda v pondělí ohlásila, že účastníci protestů mohou dostat až 20letý trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám