Hlavní obsah

Provládní síly v Jemenu ohrožují zdravotníky i civilisty, tvrdí AI

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila jemenské provládní síly, které bojují proti šíitským povstalcům o kontrolu města Táizz, z pronásledování zdravotnického personálu a ohrožování civilistů tím, že mezi ně umísťují bojovníky. Informovala o tom agentura Reuters. Jemenské úřady tato obvinění odmítly.

Foto: Anees Mahyoub, Reuters

Provládní vojáci v ulicích jemenského Táizzu

Článek

Životy civilistů v Táizzu, kde před válkou žilo na 300 000 lidí, ovlivnily v posledních měsících intenzivní boje. V ulicích města leží mrtvá těla a během několika dní byly zraněny stovky lidí, popsal situaci Červený kříž. Téměř celé město kontrolují takzvané Lidové výbory, což jsou místní provládní milice podporované kabinetem prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Táizz ze tří stran obléhají rebelové.

Podle Amnesty International právě bojovníci provládních milic zadrželi ve třetím největším jemenském městě několik zdravotníků a hrozili, že je zabijí.

"Existují přesvědčivé důkazy o tom, že protipovstalecké milice vedou proti zdravotnímu personálu v Táizzu kampaň plnou strachu a zastrašování," uvedl Philip Luther z Amnesty International.

"Umístěním svých bojovníků poblíž zdravotnických zařízení ohrožují bezpečnost nemocnic a opovrhují povinností chránit civilisty, která vyplývá z mezinárodního práva," dodal.

„Neobjektivní zpráva”

Zástupce jemenského ministerstva pro lidská práva zprávu AI označil za neobjektivní a obsahující faktické chyby. Podle něj to jsou povstalci, kdo obléhá město a terorizuje civilisty. "I kdyby k nějakým ojedinělým případům pomsty, kterou by měli na svědomí jednotlivci, v minulosti docházelo, již se tak neděje," řekl. "Armáda má situaci pod kontrolou a vojenští velitelé vedou odboj profesionálně," dodal.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a vyžádal si už na 10 000 mrtvých. Nepomohla ho vyřešit několikerá mírová jednání ani minulá příměří. Válka vypukla poté, co šíitští rebelové obsadili v roce 2014 Saná a pak postupovali do dalších částí země.

Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády a prezidenta Hádího zapojila arabská koalice. Šíity se následně podařilo vytlačit z oblastí na jihu. Saná je ale stále v jejich rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám