Hlavní obsah

Příbuzní cestujících ze zmizelého letadla se musejí vrátit domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Kuala Lumpur

Letecká společnost Malaysia Airlines vyzvala příbuzné cestujících z Boeingu 777, který beze stop zmizel 8. března během letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, aby se vrátili domů. Společnost uzavírá střediska pro blízké, jako první je na řadě hned v pátek pekingské. Lidé okamžitě propukli v pláč a nářek, i když jim aerolinky slíbily, že je budou dál informovat o pátrání po stroji.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Příbuzní čínských cestujících ze zmizelého Boiengu 777 v Pekingu při protestu na cestě z hotelu k malajsijskému velvyslanectví.

Článek

Uzavření středisek pro příbuzné, kteří čekali na sebemenší novinky o letadle, znamená i konec pravidelného každodenního sdělování informací. Mezi stovkami lidí, kteří svůj smutek sdíleli ve středisku pro příbuzné obětí v pekingském hotelu Lido, tato zpráva vyvolala novou vlnu vzteku a zoufalství.

„Co máme dělat? Kdo najde naše příbuzné?” křičel jeden z příbuzných, zatímco další si klekli před policisty, které hotel přivolal, aby udrželi pořádek.

Letecká společnost oznámila, že středisko v hotelu Lido se uzavře v pátek, zbylá do 7. května.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Hotel Lido se stal pro příbuzné důležitým střediskem získávání informací. Na palubě letadla, které zmizelo beze stopy, bylo 239 lidí, z toho více než 150 Číňanů.

Výplaty odškodného

Společnost Malaysia Airlines ve čtvrtek oznámila, že začne vyplácet první zálohy na odškodnění příbuzným cestujících ze zmizelého letadla, aby uspokojila jejich aktuální ekonomické potřeby. Podle Montrealské úmluvy musejí aerolinky vyplatit příbuzným každého zesnulého cestujícího zhruba 150 tisíc až 175 tisíc dolarů. Kromě této částky se příbuzní mohou soudit o další náhradu.

Firma uvedla, že si je vědoma bolesti, jakou pozůstalí zažívají, a vyjádřila jim hlubokou účast. Současně ale upozornila, že pátrání po letadle bude dlouhý proces. Stroj se zatím nepodařilo nalézt. Ve středu se ukončilo pátrání pomocí letadel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám