Hlavní obsah

Pří záplavách v Severní Koreji zahynuly tři tisíce lidí

SOUL

Prudké záplavy, které zasáhly v půlce července KLDR, si vyžádaly asi tři tisíce obětí a nezvěstných. Uvedla to ve středu agentura AFP s odvoláním na jihokorejskou organizaci na ochranu lidských práv Good Friends, jež je považována za dobře informovanou ohledně situace v KLDR.

Článek

Přitom ještě v úterý pracovníci Červeného kříže a Červeného půlměsíce v Pchjongjangu hovořili zhruba o 121 mrtvých a 127 pohřešovaných. Počet obětí ale nezahrnoval všechny postižené oblasti, takže byl podle nich ve skutečnosti patrně vyšší.

"Severní Korea utrpěla velmi vážné škody v důsledku nedávných dešťů. Předpokládá se, že zahynulo nebo je pohřešováno téměř 3000 lidí," uvedla nezisková organizace Good Friends v dnešním prohlášení. "Škody a oběti jsou jednoznačně vyšší, než o čem dosud věděl vnější svět," uvedla organizace. Severokorejská oficiální média sdělila, že katastrofa za sebou nechala stovky mrtvých či pohřešovaných, přesná čísla ale neuvedla.

Státní severokorejská agentura KCNA také napsala, že desítky tisíc domů byly zcela zničeny nebo poškozeny či zaplaveny. Škody živel napáchal i na tamní infrastruktuře, zejména na mostech, železnici a silnicích. ničeny byly též desetitisíce tun potravin. Ztráta je prý pro KLDR značná, neboť k uživení 23 milionů obyvatel potřebuje 5,5 milionu tun potravin ročně a je závislá na pomoci ze zahraničí. Zničeny navíc byly tisíce hektarů polí, takže hrozí neúroda.

Světový program pro výživu (WFP) proto přislíbil dodat pro začátek 74 tun potravinové pomoci pro 13 000 lidí, musí se na tom, ale domluvit se severokorejskými úřady. Pchjongjang ale zatím nevznesl vůči mezinárodnímu společenství žádnou žádost ohledně pomoci. Pracovníci Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvedli, že severokorejská vláda nechce, aby tyto organizace požádaly mezinárodní společenství o poskytnutí humanitární pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám