Hlavní obsah

Při útoku ozbrojených radikálů zemřelo na jihu Thajska nejméně 15 lidí

Bangkok

Při útoku skupiny ozbrojených radikálů na kontrolní stanoviště domobrany zahynulo v noci na středu na neklidném jihu Thajska nejméně 15 lidí a další čtyři byli zraněni. Útok mají patrně na svědomí muslimští separatističtí povstalci. S odvoláním na bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Thajští vojáci v centru Bangkoku

Článek

„Patrně se jedná o práci povstalců,” řekl Reuters zdroj z místních bezpečnostních složek. „Je to jeden z největších útoků v poslední době,” dodal.

Útočníci v provincii Jala na hranicích s Malajsií použili výbušniny a při útěku rozházeli na silnici hřebíky, aby zpomalili pronásledovatele. Podle úřadů se jedná o nejkrvavější útok za poslední roky.

Podle organizace Deep South Watch, která monitoruje násilnosti na jihu Thajska, zemřelo v důsledku desetiletí trvajícího konfliktu provinciích Jala, Pattani a Naratchivat jen od roku 2004 na 7000 lidí. Zmíněné provincie v převážně buddhistickém Thajsku obývají z většiny malajští muslimové. Součástí nezávislého malajského sultanátu byly až do roku 1909, kdy je Thajsko anektovalo.

Někteří z povstalců na jihu Thajska uvedli, že bojují za vytvoření nezávislého státu.

Už 4300 obětí si vyžádal boj separatistů na jihu Thajska

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám