Hlavní obsah

Při útoku na kostel ve Středoafrické republice zřejmě zahynulo 30 lidí

Bangui

Nejméně 30 lidí ve středu údajně přišlo o život ve Středoafrické republice poté, co nejspíš muslimští rebelové zaútočili na kostel v metropoli Bangui. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místního kněze, reverenda Paula Emile Nzaleho.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Pracovníci Červeného kříže doprovázejí zraněného civilistu v nemocnici v Bangui. Ilustrační foto

Článek

Ke střelbě a granátovému útoku došlo ve středu odpoledne v kostele, kde věřící hledali útočiště před neustálými střety v oblasti. Reportér agentury AP napočítal nejméně 20 mrtvých těl odvezených do nemocnice, márnice ve městě je prý mimo provoz.

Útok je ve středoafrické metropoli od letošního ledna vůbec největší podobnou akcí, ze které jsou obviňováni muslimští rebelové. Sektářské násilí v zemi se dosud zaměřovalo především na útoky křesťanských milicí proti muslimům. Existují proto obavy, že dnešní incident může vyvolat odvetné akce.

Středoafrickou republiku sužuje násilí od loňského březnového převratu, za nímž stálo hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. Ten se stal prvním muslimským prezidentem převážně křesťanské země. V polovině ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám