Hlavní obsah

Při povodních ve východní Africe zahynulo přes 40 lidí

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADDIS ABEBA/ŽENEVA

Nejméně čtyřicet lidských životů si do pátku vyžádaly povodně, která zasáhly východní Afriku. Statisíce lidí ztratily střechu na hlavou. Nejvíce je postižena Etiopie se 17 mrtvými, ve Rwandě je 15 obětí a v Ugandě devět.

Článek

Jen na severu Etiopie je postiženo povodněmi na 183 000 obyvatel, své domovy muselo opustit asi 42 000 lidí, oznámil Světový program pro výživu (WFP), který už začal distribuovat 1400 tun potravinové pomoci pro 60 000 lidí. Voda totiž zatopila 34 000 hektarů orné půdy. Utopilo se také 4000 kusů dobytka. Některé z oblastí regionu jsou odříznuté kvůli sesuvům půdy.

Ugandský ministr pro mimořádné situace Musa Ecweru prohlásil, že vzhledem k neustávajícím přívalovým dešťům lze očekávat, že počet obětí v jeho zemi dále poroste. "Povodně se zhoršují každou hodinu, posledních 48 hodin stále prší," dodal. Podle vládních údajů v důsledku přírodní katastrofy ztratilo v Ugandě 400 000 lidí  zdroj obživy a na 150 000 jich muselo opustit domovy. Země zažila nejhorší povodně za několik desítek let.

Pomoc postiženým komplikuje špatný stav komunikací. OSN proto již v pondělí do Ugandy vyslala tři lodě a čtyři helikoptéry, které pomáhají s dodávkami potravin a pitné vody.

V severní Rwandě zahynulo při povodních 15 osob, asi tisícovka jich zůstala bez střechy nad hlavou. "Počet obětí dosáhl od středy, kdy začaly vydatné deště, patnácti," uvedl představitel samosprávy Protais Musoni. Podobně jako v jiných postižených státech, i ve Rwandě déšť provázelo krupobití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám