Hlavní obsah

Při incidentu na afghánských hranicích zahynulo 18 lidí

Nejméně osmnáct lidí bylo zabito při incidentu na afghánsko-pákistánské hranici. Případ se odehrál poté, co Američané zaútočili raketami na pozice pákistánských polovojenských jednotek operujících v oblasti Mohmand.

Foto: Stringer, Reuters

Pákistánští přívrženci Tálibánu u hranice s Afghánistánem

Článek

Na hraniční přechod mezi Pákistánem a Afghánistánem údajně zaútočily pákistánské protálibánské milice poté, co se afghánští vojáci snažili vytvořit v místě kontrolní stanoviště.

V následné operaci jednotek NATO, které působí v Afghánistánu v rámci mezinárodních sil, zaútočil američtí vojáci raketovými střelami z vrtulníků. Při incidentu, k němuž se zatím žádná ze stran blíž nevyjádřila, zahynulo podle posledních zpráv nejméně osmnáct lidí, mezi nimi osm příslušníků hnutí Tálibán a deset pákistánských vojáků.

Oblast na severozápadě Pákistánu patří mezi tradiční bašty tálibánských povstalců. Washington a Kábul pravidelně obviňují pákistánské ozbrojené síly, že nevyvíjejí dostatečné úsilí, aby zabránily pronikání afghánských povstalců a bojovníků Al-Káidy na své území.

Při dalším incidentu zemřeli v Afghánistánu další čtyři lidé. Tři ženy a dítě zahynuli při operaci spojeneckých sil na východě země. Americký vojenský mluvčí označil incident za tragédii.

Reklama

Výběr článků

Načítám