Hlavní obsah

Přes třicet obětí atentátů v Afghánistánu, útočil Tálibán i IS

– Kábul

Série pátečních atentátů si v Afghánistánu vyžádala přes třicet obětí, uvedl list The Washington Post. Deset lidí zahynulo při sebevražedném útoku v Kábulu, oběťmi byli šíitští Hazárové, uvedl deník The New York Times.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

V Kábulu odnášejí jednu z obětí atentátu před mešitou.

Článek

V Kábulu se atentátník odpálil u kontrolního stanoviště u davu šíitů před kábulskou mešitou. Kromě deseti mrtvých, mezi nimiž je i jeden policista, si vyžádal 22 zraněných. K atentátu se přihlásil Islámský stát, mluvčí vlády jej však připsal ještě nebezpečnější síti Hakkání.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil s kulometem zaujímá post u místa atentátu před mešitů.

Po útoku vyšli do ulic Hazárové, kteří patří k dlouho potlačovaným menšinám v zemi. Prezident Ašraf Ghání sice atentát odsoudil, ale Hazárové jeho slova nepřijali, stěžují si, že stát dělá jen málo, aby je ochránil.

Další útoky byly spáchány v provincii Tachár, kde Tálibán zabil při jednom přepadu deset policistů a při jiném útoku zabil osm vojáků.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští vyšetřovatelé na místě atentátu v Kábulu

Další útoky po zemi si vyžádaly šest mrtvých.

„Tálibán zesílil své útoky v různých částech země,” řekl afghánský analytik Tadž Mohammad Ahmadzada. „Tyto útoky jsou ranou pro snahu prezidenta jednat s Tálibánem, jasně ukazují, že nabídku odmítl,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám