Hlavní obsah

Požáry v Austrálii si vyžádaly další oběť mezi hasiči

Canberra

Další hasič zahynul v sobotu při likvidaci ničivých lesních požárů na jihovýchodě Austrálie. Počet obětí požárů tak vzrostl na nejméně 27, informovala dnes agentura AP.

Foto: Didj Mick Hopkins, Reuters

Letadlo zasahuje proti požárům v Austrálii.

Článek

Australské úřady uvedly, že 60letý hasič přišel o život ve státě Viktorie, který společně se státem Nový Jižní Wales patří k nejhůře postiženým. Podle úřadů spadl na muže při hašení plamenů strom.

Katastrofální požáry zničily na jihovýchodě Austrálie od září více než 2000 domů a 10,3 milionu hektarů porostu, což je území přesahující rozlohou Českou republiku. Vyžádaly si také opakované evakuace obyvatel ohrožených oblastí.

Hněv na australského premiéra neuhasíná

Zahraniční

Podle expertů k požárům významně přispěla vleklá vedra a sucha - australský meteorologický úřad ve středu uvedl, že loňský rok byl v zemi nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Premiér uznal vliv oteplování, uhelný průmysl neomezí

Australský premiér Scott Morrison podle agentury AP o tomto víkendu řekl, že jeho vláda uznává tvrzení, že teplejší a sušší léta jsou důsledkem klimatických změn. Morrison doposud jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popíral. I tentokrát ale australský premiér odmítl omezit uhelný průmysl v zemi, která je největším vývozcem uhlí na světě.

Austrálie vyzvala k evakuaci čtvrt milionu lidí, velebí statečné a nezaplatitelné

Svět

„V příštích letech budeme pokračovat v naší politice snižování emisí, přitom ale nebudeme zavádět uhlíkovou daň, nebudeme zvyšovat ceny elektřiny a nebudeme omezovat tradiční uhelný průmysl,” prohlásil australský premiér.

Podle stanice BBC News také Morrison přiznal chyby při řešení stávající krize: „Existují věci, které jsem mohl řešit lépe.” Premiér čelil kvůli pomalé a nedostatečné reakci vlády na požáry v posledních týdnech kritikám. Mnoho Australanů mu rovněž vyčítalo, že v době, kdy vlna veder a požáry vrcholily, byl Morrison s rodinou na Havaji na dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám